TšernobõlFoto: AFP/Scanpix
Maailm
8. august 2019, 18:07

JULGED PROOVIDA? Teadlased lõid Tšernobõli keelutsoonis kasvanud radioaktiivsest teraviljast viina (19)

Portsmouthi ülikooli ja Ukraina teadlased tutvustasid avalikkusele viina nimega "Atomik", mille valmistamiseks kasutati Tšernobõli keelutsoonist pärinevat teravilja ja vett. 

Pärast 1986. aasta tuumakatastroofi kehtestati plahvatanud reaktori ümber 30kilomeetrine keelutsoon ning kunagi varem pole ühtegi toodet selle ala sees pärinevatest saadustest valmistatud. Atomiku nimeline viin on esimene ning selle loonud teadlaste sõnul tohib seda juua. 

Teadlased valmistasid viina kolme-aastase uurimisprojekti käigus, millega uuriti radioaktiivsuse levikut keelutsoonis kasvavale viljale. Uuringut juhtinud Jim Smith ütles CNN-ile, et 30 aastat pärast katastroofi oli viljades hästi vähe radioaktiivusest, seega tehniliselt ei tasunud neid süüa. "Teiste teadlastega aga mõtlesime, et kuna meil on vili olemas, võiks hoopis proovida nendest viina valmistada."

Atomik viin. Foto: AFP/Scanpix

Eksperdid destilleerisid alkoholi mineraalveega, mis pärineb plahvatanud reaktorist kümme kilomeetrit lõunas asuvas põhjaveekogumist. Teadlaste sõnul pole vesi saastunud ning kuigi viinaks kasutati radioaktiiivseid vilju, vähenes selle tase destilleerimise käigus tuvastamatu tasemeni. Lõpptoodangus on tiimi sõnul ainult süsinik-14 osakesi, mida leidub igas teises joogis ning söögis.

Teadlased plaanivad toota esimese koguse viina käesoleval aastas ning annetada 75% kogukasumist Tšernobõli katastroofist mõjutatud kogukondadele.