Foto: Pexels.com
Triin Tael, Kersti Eero 8. august 2019 08:08
„Tailased ja hiinlased peavad number kaheksat õnne ja rikkuse numbriks,“ ütleb restorani NOK NOK uus peakokk Khampan Pukdangpan. Kaheksa tõotab täna, maagilisel kuupäeval 8.08, kõhurõõmu ka Tallinnas asuvates Tai restoranides.

Pole juhus, et Pekingi suveolümpiamängud algasid 2018. aasta 8. augusti õhtul kell 8.08. Õnnelikumaid kombinatsioone pole just palju. Hiinas ja Tais peetakse kaheksat õnnenumbriks nii äris kui ka söögi-joogiga tegelevatel aladel, lisab Khampan Pukdangpan. 

Tai restorani uus peakokk Khampan Pukdangpan. Foto: Virge Viertek

Number 8 on Tai kokka saatnud lapsepõlvest saadik. „Õnnenumbritega on seotud paljud traditsioonid: telefoninumbrid, autonumbrid, number 8 sisaldaval kuupäeval algatatavad asjad,“ seletab ta. Soodsaks peetakse seda, kui kellegi telefoninumber koosneb kaheksast arvust. Väga soodsaks peetakse ka seda, kui telefoninumber sisaldab palju kaheksaid. „Näiteks ainult kaheksatest koosnevat autonumbrit peetakse ülimalt õnnetoovaks. Tais saavad sellised numbrimärgid olla ainult väga rikastel inimestel, aga ka valitsusliikmetel.“

Uute asjade algatamise päev

Khampani sõnul peetakse Tais väga soodsaks ka seda, kui su äri klienditeeninduse number sisaldab kaheksat. „Usutakse, et siis võtavad kliendid sinuga ühendust ja sa ei jää ühestki kliendist ilma.“

Enamik tailasi peab 8. augustit uute asjade algatamise päevaks. „Usutakse, et kui alustad uue asjaga number kaheksat sisaldaval kuupäeval, toob see su ärile - minu puhul siis mu restoranile - jõukuse majja. Seepärast olengi minevikus ja nüüdki alustanud uusi asju 8. kuupäeval. 8.08 lasen käiku uue menüü, kandmaks hoolt, et klientidele see meeldiks ja et nad minu pakutavat toitu naudiksid. Kaheksa on väekas number.“

Näide NOK NOKi uuest menüüst. Foto: Oskari Värä

Tänasest pakutakse NOK NOKis nädala jooksul restorani á la carte valikut kahe maitsmismenüü kujul. Khampani kinnitusel on tema uued road  tulvil Tai maitseid, kultuuri ja ajalugu. „Olen lisanud menüüsse palju uusi roogi, näiteks kala ja veganroogi. Lisaks on uusi roogi neile, kes ootavad traditsioonilisemat toitu, näiteks lambaliha. Kasutan vaid värskeid toiduaineid. 90% neist on pärit Taist, kuid kala ja köögiviljad Eestist. Restoranis on toit muidugi esikohal, kuid soovin eestlastele rohkem ka Tai kultuuri tutvustada. Olgu või Tai uusaasta aprillis ja Loy Kra Thongi pidustused novembris.“ 

Varem mitme maineka lukshotelli restorani meeskonnas Tais, aga ka Fijil, Maldiividel, Seišellidel, Marokos ning Araabia Ühendemiraatides töötanud  Khampan Pukdangpan on nüüdseks Eestis olnud umbes kaks kuud ja tal on kindel soov siia jääda. „Eesti on väga tore maa, õhk on värske, inimesed kenad ja naised imekaunid. Varem olen vanalinnas ühe teise Aasia restorani avanud [Tai Boh - Toim.].“

Näide NOK NOKi uuest menüüst. Foto: Oskari Värä

Kaheksanda kuu kaheksas kuupäev võiks õnne tuua ka Tallinnas, arvatakse vähemalt kolmes teiseski Tai köögile keskendunud pealinna toidukohas. 

„Tule koos sõbraga pärast kella kolme, saate kaks toitu ühe hinnaga,“ lubab Marcus Groth alles mõni kuu tagasi uksed avanud restoranist Very Thai/Butsabas Kitchen. „Meie restoran pakub õnnepäeva puhul erimenüüna Tai traditsioonilist Larb moo salatit ja ka taimetoitlastele on oma versioon sellest olemas seentega. Erilist tähelepanu pöörame ka värvidele oma toidus, sest teadupärast on see nädal nende kultuuris värvide nädal,“ ütleb kohaliku toidumaastiku juba staažikas tegija - restorani Riis peakokk Kadri Tran. Restorani Krua omanik Janek Künnapuu on otsustanud õnneliku päeva puhul pakkuda kogu menüüd 20 protsenti soodsamalt. Restoranides TOA ja Villa Thai loodeti naljaga pooleks, et ehk teevad ka nende päevapakkumised näljase kliendi õnnelikuks.