Lugemine rahustab ning suurendab intelligentsust.Foto: PantherMedia/Scanpix
Raamat
7. august 2019, 14:32

Kuus hüve, mis kaasnevad raamatute lugemisega

Raamatute lugemine ei paku vaid meelelahutuslikku naudingut. Sellest areneb välja ka palju muud kasulikku – kirjandusteosed muudavad inimest targemaks, hoolivamaks ning pingevabamaks. Lugemise positiivset mõju saab tunda igas vanuses inimene. Portaal Mental Floss jagab kuut hüve, mis kaasnevad igapäevase raamatute lugemisega.

1. Suurendab intelligentsust

Inimesed, kes näitavad lugemise vastu huvi üles juba noores eas, on täiskasvanult intelligentsemad. Seda kinnitas 2014. aastal tehtud uuring, kus mõõdeti 1890 identse kaksikupaari kognitiivset arengut. Kui mõlemad kaksikud jagasid samu geene ning kodust keskkonda, sai arengus otsustavaks faktoriks just lugemus. Raamatute lugemist rohkem armastanud laps oli parem nii sõnavara- kui ka arutlustestides.

2. Tõstab empaatiavõimet

Raamatute lugemine ei muuda lihtsalt vaid targemaks – see teeb sinust ka lahkema inimese. 2013. aasta uuringust selgus, et ilukirjandust lugevatel inimestel esineb parem ajataju ning nad suudavad teiste tundeid paremini mõista.

3. Vähendab stressi

Stressirikka päeva lõpus on hea idee avada just nimelt raamat. Vaid 30 minutine lugemisseanss vähendab pinget sama palju kui näiteks 30 minutit joogat.

Foto: Pixabay

4. Arendab aju

Ka pärast raamatu kapile asetamist, püsib lugemisest tekkinud efekt ikka veel sinu ajus. 2013. aasta uuringu kohaselt töötas tugeva narratiivi ja sündmustikuga kirjandust endasse ahminud inimeste aju teistmoodi tunde ja isegi veel päevi pärast lugemist. Teadlased järeldasid, et see võib treenida mõistust ning võimendada närvisüsteemi talitlust läbi protsessi, mis on sarnane lihasmälule.

5. On ettekäändeks, et õhtul telefon kõrvale panna

Tihti pole meil päeval raamatute nautimiseks aega. Siiski on see ideaalne tegevus, mis võiks olla iga inimese hilisõhtuses rutiinis. Enne magamaminekut paberkaante vahel olevasse raamatusse süvenemine on suurepärane alternatiiv nutitelefoni näppimisele. Kui nutiseade teeb magamajäämise raskemaks ning vähendab une kvaliteeti, on lugemisel vastupidine mõju – see rahustab ning tagab parema une.

6. Aitab suhteid arendada

Lugemine ei pea olema vaid individuaalne tegevus. Kui vanemad loevad lastele valjult ette, annavad nad sellega võsukestele edasi raamatute positiivset mõju. Hiljutine uuring leidis, et võrreldes digiraamatutega suudavad paberkandjal teosed vanema ja lapse vahel tugevamaid sidemeid arendada.