Ken SaanFoto: Teet Malsroos
Film
6. august 2019, 11:52

Küsimus Ken Saanile: kuhu jäi kultusfilmi „Kevade“ Aafrika versioon? (27)

2011. aastal käis filmirežissöör Ken Saan Keenias Nairobis, et ellu äratada eestlaste kultusfilmi "Kevade" n-ö Aafrika versioon. Näitlejate otsingule ja filmi valmimise protsessile sai kodumaa publik kaasa elada läbi teleri vahenduse, kus nägi üheosalist dokumentaalfilmi ""Kevade" Aafrikas". Mis sai aga filmist endast, mille võtetest on möödas ligi kaheksa aastat?

Režissöör Ken Saan  jääb selgitusega napisõnaliseks, kui tema käest pärida "Kevade" versiooni kohta. "Aafrika tootmise eripärad," poetab ta ja soovitab selle küsimusega minna otsejoones Keeniasse Riverwoodi kurikuulsa produtsendi Simon Nduti ukse taha. 

Juba 2011. aastal rääkis Saan Õhtulehele, et Mustal Mandril ei toimunud midagi plaanipäraselt. "Iga asja puhul kehtis seal African time (aafrika aeg – toim.), mis tähendas seda, et saame küll homme kokku, aga mis ajal või mis kell, ei oska keegi öelda."

Dokfilm ""Kevade" Aafrikas" jälgis läbi absurdihuumoriprisma, kuidas Simon Ndutile filmi idee ette söödetakse, kuidas kuulutus näitlejate leidmiseks lehte pannakse, kuidas kohalikud stsenaristid eestlastele nii kallist ja armast lugu hoolega ümber kirjutavad ja kohalikku koloriiti lisavad.