Inimesed
6. august 2019, 16:48

HOMMIKUSÖÖK STAARIGA | Marion Melnik meenutab: kasuisa Eri Klas avas mulle ukse imelisse maailma (24)

Tänavune Birgitta festival on juubelihõnguline. 15. sünnipäeva tähistav Birgitta festival tõusis tänu dirigent Eri Klasile Läänemeremaade suurimaks muusikateatri festivaliks. Seoses maestro 80. sünniaastapäevaga on tänavu kõik festivali teosed ühel või teisel määral Klasi loometeega seotud. Sestap kutsusin seekord hommikusöögile Eri Klasi ühe kasutütardest, Marion Melniku, kes astub Birgita festivali raames lavale 17. augustil ja kelle esitatud lood on pühendatud kallile kasuisale.  

Meeleolukal hommikusöögil Saku Gastro restoranis rääkisime Marioniga tema elu mõjutanud kahest väga olulisest mehest - isast, muusik Oleg Melnikust ja kasuisast, dirigent Eri Klasist. 

"Oma pärisisalt olen saanud kauni hääle ja muusikalise ande. Kuni minu kümnenda eluaastani oli ta kindlasti üks minu elu kõige olulisematest meestest," meenutab Marion. "Elasime siis Soomes, Turu linna lähedal Raisios, koos minu isa Olegi ja ema Arieliga. Mäletan, et olin lapsena suht tagasihoidlik ja lavale, ega esinema ma eriti ei kippunud. Seda suurem oli vanemate üllatus, kui mind koori solistiks valiti."

Oleg Melnik

"Kui olin kümnene, siis minu vanemad lahutasid. Ema tutvus dirigent Eri Klasiga ja me kolisime Helsingisse. Kogu minu senine maailm muutus totaalselt. Eri avas mulle hoopis uutmoodi maailma. Ta armastas väga reisida ja loomulikult võttis ka meid alati kaasa. Ta tutvustas mulle maailmamuusikat ja kunsti täies oma ilus ning süstis minusse esinemisjulgust, mille eest olen talle tohutult tänulik. Tema õhutusel alustasin õpinguid Sibeliuse akadeemias ja just tänu temale said meist õe Angelikaga ooperilauljad."

"Minu emaga abielludes soovis Eri, et võtaksin tema perekonnanime, kuid austusest oma isa Oleg Melniku vastu, ma seda siiski ei teinud. Täna olen abielus soomerootslasest ettevõtja Marcos Elviläga ja minu perekonnanimeks on nüüd samuti Elvilä, kuid artistinimeks endiselt Marion Melnik. See lihtsalt on nii kaunis ja sobib paremini."

Vaata videointervjuud Marioniga!  

Hommikupooliku veetsime Marioniga Rotermanni kvartalis, restoranis Saku Gastro, kus restorani mänedžer Oliver Lant ja peakokk Jakob Link kostitasid meid hõrkude roogadega. 

"Saku Gastro on laia õllevaliku, loomingulise toidu, trendika sisekujunduse ja hubase õhkkonna kombinatsioon," pajatab Oliver. "Ühtmoodi tervitame meie restoranis nii gurmaane, õllesõpru kui ka veini- ja kokteilifriike. Söögid valmistame kohalikust kvaliteetsest toorainest, rõhutades käsitööd ja järgides hooaegu. Menüüs on toite nii õlle kõrvaseks jagamiseks, suuremaks kõhutäieks kui ka imemaitsvaid magustoite. Meie klientide suured lemmikud on Gastro burger, hanger steik ja Gastro šokolaadikook. Joogikaardil on esindatud enamik õllestiilidest – kergest laagerist maitserikka ja kange kloostriõlleni, lisaks veinid, oma maja kokteilid ja karastusjoogid."

Marion nautis Caesari salatit krevettidega ja mina hõrku pardifileed kergelt marineeritud köögiviljadega.

Kuidas toidu valmistamine käis, vaata videost!

Birgitta festival toimub 9.–18. augustini Pirita kloostri varemetes ning pakub sumedatesse suveöödesse kokku seitset ainukordset elamust.

Festival kõnetab erinevate žanrite armastajaid – näha saab nii klassikalise balleti esindajat „Don Quijotet” kui ka Euroopa modernse balleti suurkuju John Neumeieri loomingut Balletigalal. Ooperigala astub üles ooperiparemik üle maailma ja kõlab tuntud muusika läbi ajaloo. 

Esimest korda on Birgitta laval ka visuaalteatrietendus „Planeet Harmoonia“, mille looja on lavastaja Helen Rekkor ning muusikaline juht Kristjan Järvi. Sumeda augustikuu õhtu täidab valgusshow ja lummav muusika.

Marion Melnik esineb 17. augustil toimuval Birgitta festivali Ooperigalal. 

Täpsema kava leiad SIIT!

Pikka intervjuud Marion Melnikuga loe juba reedesest Õhtulehest. 

Ariel Klas Marion Melnik-Elvilä Foto: Tiit Tamme