Foto: Laura Oks
Eesti
5. august 2019, 00:02

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas valitsuse majas nähtud öösiti kaunitari

Krahv Jacob Pontus Stenbock võttis 1787. aasta juuli lõpupoole ette kubermanguasutuse uue hoone ehitamise Toompeal. Ehitajatele palka maksta polnud tal enamasti tarvis – kohale toodi tema Hiiumaa mõisatest pärisorjad.

Raha tundus olevat maast leitud, kuid kroonu teatas varsti, et 1788. aastaks pole ehituse jätkamiseks rublatki anda. Lõpuks jäigi algul kohtuhooneks mõeldud maja Stenbockile. Tema pärijad müüsid selle maha. Esiti olid seal korterid, siis Toomkooli pansion ning alles XIX sajandi lõpul kolisid sinna kohtud. Nüüd on Stenbocki majas valitsus.

Ei kardetud sinna kolida, kuigi hoone keldris kummitavat omaaegsed pärisorjadest ehitustöölised ja öösiti hulkuvat seal ringi noor kaunitar, valge kleit punaste vereplekkidega kaetud.

Kuulu järgi olevat ta vaadanud armunud pilgul Toomkooli noormehi. Isa (teistel andmetel onu) manitses tüdrukut, aga too ei kuulanud sõna. Isa haaras piitsa ja tahtis peksuga tütrele aru pähe panna. Tõmbas mõne siraka, kuid tüdruk põgenes eest piki koridore, kuni langes lõpuks surnult maha, kleit verepritsmeis. 

Sestpeale kummitabki neiu valitsuse majas. Olevat hell ja südamlik ning silitanud mõne mehe peadki. Kuigi ühe seal töötanud sekretäri sõnul sisiseb nagu uss, kui miski ei meeldi.

Tallinnas on vähemalt poolsada maja, kus teatakse olevat kummitusi.