Foto: Tiit Tamme
Eesti
3. august 2019, 00:02

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Tallinnas peeti ameerikalikku vargajahti

Oli pühapäevane päev, 3. august 1930, kui ärijuht, ajakirjanik ja politseinik püstolipaukude saatel piki Vana-Viru tänavat ja Merepuiesteed varast taga ajasid. Too putkas vastu paugutades eest ära. Lõpuks tegi vea, kui otsustas jalavaeva kergendamiseks taksosse istuda.

Ameerikalik paugutamine ja tagaajamine algas sellest, et Estonia juures olnud Vene turu ühe uhke nimega toidupoe ärijuht oli varasel hommikutunnil läinud kauplusest võtma oma sinna unustatud lihapakki. Keeras ukse lukust lahti parajasti sel ajal, kui noor varas oli läbi katuse sisse murdnud. Varas pani ajama ning hirmutuseks tulistas ärijuhi poole. 

Paugu peale jooksis kohale politseinik, sabas parajasti mööda läinud uudishimulik ajakirjanik. Politsei põrutas lasu õhku. Vargapoiss sellest ei hoolinud, tulistas vastu ja jooksis Viru värava poole. Tulevahetus kestis päris pikka aega, pihta keegi ei saanud. Vargapoiss oli jõudnud Merepuiesteele välja, kus keegi möödakäija oli teda veel oma revolvrist tulistanud. „Kuul vihises tal kõrva äärest mööda!“ rääkis tulistaja hiljem.

Merepuiesteel seisis kaks taksot. Varas hüppas esimesse ja käratas: „Sõida!“ Juht ei hakanud gaasipedaalile vajutama, sest tagaajajad jõudsid kohale, käsutasid vargal käed üles ja kiskusid tal pärast väikest jagelemist relva pihust.