Foto: pressimaterjal
Galeriid
2. august 2019, 14:26

GALERII | Uued Tootsid-Teeled: vaata pildigaleriid Oskar Lutsu „Talve“ filmivõtetelt (29)

Filmi „Talve” võtted said purki! Uue linateose režissööriks on Ergo Kuld ja stsenaristiks Martin Algus. Film põhineb kirjanik Oskar Lutsu samanimelisel romaanil ja see on järg teiste Lutsu teoste põhjal vändatud filmidele „Kevade” (1969), „Suvi” (1976) ja „Sügis” (1990).

"Talve" on viimane osa Oskar Lutsu teoste põhjal valminud filmide reas. Filmi tegevus toimub keerulisel ja põneval 1942. aastal, kui Eestis on asendunud Nõukogude okupatsioon Saksa okupatsiooniga. Maad on räsinud küüditamislaine ja ilmasõja lahingud, ent vaatamata ebakindlusele jääb inimloomus ikka endiseks, armastatakse, pidutsetakse, tülitsetakse ja lepitakse. "Talve" tegevustikku raamib Arno Tali poja, Arnoldi naasmine kodumaile, mis puhub Paunvere noorte Tootside-Kiirte ja Teelede vahel lõkkele kirgliku armukolmnurga.

Okupatsiooniaja piirangutest hoolimata prassitakse ja pidutsetakse, käiakse ehal ja kembeldakse, nooruslik uljus ei lase end ohtlikulgi ajal kammitseda. Filmis on oluline koht ka armastatud vanemal põlvkonnal, kus Teele, Kiir ja teised ammu tuttavad tegelased oma laste õnne nimel maid jagavad. "Talve" paneb Paunvere-saagale väärika ja üllatava lõpu. Ekraani täidab lutsulik eluterve huumor, kirglik armulugu, põnev ajalooline taust ja muidugi hingematvalt kaunis Vooremaa.

Filmi stsenarist Martin Algus ütleb, et see "Talve" on üks ilus, naljakas ja põnev armastuslugu keerulistel aegadel, kus Lutsu tegelaste vanem põlvkond nooremale teatepulga üle annab. “Saaga saab kauni lõpu ja samas läheb elu edasi. Raamatuga on erinevusi päris palju, üks asi on filmi dünaamika ja loogika, mis ise sunnib loosse muudatusi tegema, aga samas oli meil ka suur lisaeesmärk olla lutsulikum ja põnevam kui algamaterjal ise, mis teadagi pole suures osas Lutsu enda kirjutatud.”

Stsenarist ja režissöör võtsid julguse ja vabaduse "Talve" päris korralikult ümber teha. “Mõtlesin selle peale palju, mida Oskar Luts ise oleks selle looga tegelikult teha tahtnud. Raamatust on võetud mõned põhimotiivid ja needki oleme kohati üllataval moel lahendanud,” sõnab Algus.

Filmi toimumisajaks on valitud 1942. aasta, Saksa okupatsiooniaeg. Seda pole palju kajastatud, see aeg tundus vastuoluline ja põnev taust, millesse filmi tegevus istutada. Kui "Talve" filmi teema esile kerkis, siis haaras stsenarist rõõmuga sellest kinni. Olles ise sünnilt Vooremaalane ja juba lapsest peale nendesamade põldude vahel ringi jalutanud, lubab ta, et filmis saab kindlasti nalja, seda ikka oodatakse Lutsuga seonduvalt, aga samuti on seal lutsulikku elutruud draamat, on põnevust ja muidugi on seal armastust.

Veel on filmis ka kaunist suvist Vooremaad ning varasemast juba tuttavat Paunveret, mis on ju ka üks tegelastest näitlejate kõrval ja taustal. Filmi osatäitjate seas näeb nii vanu kui noori tegijaid.

Nii tulevad “Talve” filmis taas ekraanile Riina Hein, Margus Lepa ning uusi tegelasi kehastavad Henessi Schmidt, Karl Robert Saaremäe, Franz Malmsten, Saara Nüganen, Märt Koik, Harry Kõrvits, Meelis Rämmeld, Kersti Tombak jt.

Tootja: Kassikuld OÜ, Apollo Film Productions, Taska Film. Film linastub veebruaris 2020.