PEREKOND KOT 2017. AASTAL: Pereema Chana (38) ja pereisa Efraim Shmueli (40) vahel on nende lapsed: taga Rachel (11) ja Yossi (10), ees Eli (4kuune), Blumie (8), Shaina (2,5) ja Leivi (6). Pildilt puuduvad neli vanemat last Jakob (13), Musie (14), Hoshi (15) ja Mendie (16), kes õpivad praegu vanemate sünnimaal Iisraelis.Foto: Laura Strandberg
Uudised
2. august 2019, 07:50

Eesti pearabi Efraim Shmuel Koti perekonda sündis 11. laps (41)

Pearabi Efraim Shmuel Koti teatab oma Facebooki lehel, et nende pere on saanud täiendust ühe tüdrukukese võrra ning lisab, et tema abikaasa Chana ja lapsega on kõik korras.

Nipiraamat soovib Chanale kiiret kosumist ja õnne kogu perele!

Selle rõõmsa sündmuse puhul avaldame Nipiraamatus varem ilmunud artikli, milles perekond Kot taaslavastab 2012. aastal Tallinna Sünagoogis tehtud foto ja pearabi avab pereelu tausta.

Artikkel ilmus Nipiraamatus 2017. aasta detsembris.

Eesti pearabi Efraim Shmuel Kot lehitses koos abikaasa Chanaga fotoalbumit. Nad tõdevad, et viie aastaga on muutunud palju – vanemad lapsed on juba nii iseseisvad, et õpivad Iisraelis, ja juurde on sündinud kaks last.

Kirjeldage oma pereelu!

Chana: Meie päeva esimene suurem väljakutse lapsevanematena on muuta veidi uniste ja vahel torisevate laste tuju rõõmsaks, et päev algaks naeratades.

Õhtu loomulik osa on ühiselt õhtusöögi valmistamine, laua katmine ja nõudepesu, mille juures on igal lapsel eakohane roll.

Meile meeldib veeta aega kodus – lapsed mängivad lauamänge, loevad koos raamatuid, korraldavad näitemänge ja panevad nendest vahvaid videoklippe kokku.

Kui me väljaspool kodu midagi teeme, siis eelistatult looduses.

Kuidas kasvatada õnnelikke lapsi?

Efraim: Me ei sea oma lastele liiga rangeid reegleid. Suuname neid ise otsustama, andes samal ajal julgustavaid nõuandeid.

Kuna meie lapsed on eri vanuses, vanem 16aastane, noorem alles beebi, tuleb igaühega suhelda vastavalt vanusele ja veidi erinevalt. Ühine joon on see, et kõik on alati kaasatud ja tunnevad end vajalikuna.

Me ei eelda ka kõigilt ühesugust käitumist või tulemust koolis. Kõik lapsed ei peagi matemaatikas 5+ saama. Kui laps tuleb koju hindega 3, siis selgitame talle, et kui rohkem pingutada, siis järgmine kord saab ta kindlasti parema hinde, kuid olulisem on, et õppimine oleks rõõmus ja pakuks huvi.

Mis on teie peres viie aastaga muutunud?

Chana: Nutiajastu on tulnud ka meie ellu. Me ei proovi seda paaniliselt eemal hoida, sest koos tehnoloogia arenguga saabub ju ka palju head. Oluline on määratleda nutimaailmas viibimise aeg. Pärast tundi internetis tuleb panna arvuti ja telefon ära ning olla perega. See laieneb ka pere täiskasvanutele – õhtul viimase asjana ei tohiks telefonis olla, magama tuleb minna ikkagi oma abikaasaga, mitte võõraste inimestega teisel pool ekraani.

Kuidas tähistate perega jõuluaega?

Efraim: Meil on kaheksa päeva kestev hanuka, mis on sel aastal 12.–20. detsembril.

Meie lapsed saavad kingipakkide asemel hanuka raha, mille üle saavad ise otsustada, mida endale osta. Samas suuname lapsi lauamänge ja raamatuid eelistama. Need on huvitavad, aga samas ka harivad. Meile on oluline, et lapsed õpiksid ostuotsuseid ise targalt langetama. Poes käimise asemel eelistame veebipoode.

Muus mõttes on eestlaste traditsiooniline pühade aeg meie jaoks samamoodi rahulik perekeskne aeg nagu kõigil.

Andke palun üks hea õnneliku pere nipp!

Efraim: Kõik algab vanemate omavahelisest läbisaamisest. Suhe areneb koos kasvades. Teineteisega peab olema ka hea sõprussuhe.

Chana: Püüame abikaasaga leida ka pisikeste laste kõrvalt aega, et ainult omavahel aega veeta. Üks raudne reegel on meil abikaasaga veel: kui on mõni arusaamatus, ei lähe me magama enne, kui oleme lahenduse leidnud.