Pilt on illustreerivFoto: Vida Press
Inimesed
31. juuli 2019, 14:47

Sagedamini lahutatakse kevadel ja hilissuvel (4)

USA statistika andmeil antakse lahutusi sisse kõige rohkem märtsis ja augustis. Teadlased kahtlustavad, et põhjuseks võib olla nurjunud perepuhkus, mis on purustanud kõik illusioonid edasise kooselu võimalikkusest. 

Washingtoni Ülikooli teadlased teatasid uudist abielulahutuste sesoonsusest kolm aastat tagasi. Uurimisrühm oli Washingtoni osariigi 14 aasta lahutusstatistikat uurides jõudnud järeldusele, et lahutusi algatatakse kõige sagedamini märtsis ja augustis. Samasugust mustrit täheldati veel nelja osariigi - Ohio, Minnesota, Florida ja Arizona - statistikas.

Eksperdid usuvad, et lahutuste sesoonsuse põhjuseks on luhtunud jõulu- või suvepuhkus. „Inimesed kalduvad vaatamata varasemate aastate pettumustele minema puhkusele vastu kerkinud ootustega,“ seletas uurimuse kaasautor Julie Brines Science Dailyle. Ent kui puhkus ei vasta ootustele, kaob lootus, et armusuhtest võib siiski asja saada. 

Uurimuse autorid avaldasid arvamust, et otsus abielu lahutada langetatakse juba pühade või puhkuse järel. Kuid dokmentide sisse andmisele kulub veel paar kuud. Selle ajaga kas kogutakse julgust, otsitakse advokaat või püütakse oma rahaasjad korda ajada. Augustis võivad lahutused sageneda soovist anda lahkuminekule ametlik käik, enne kui lapsed koolipinki naasevad.

Uurimusega mitteseotud teadlane, Utah' Ülikooli pere- ja tarbijauuringute professor Nicholas H. Wolfinger toonitas siiski Science Dailyle, et Washingtoni teadlaste uurimus ei näita, millal inimeste kooselu tegelikult läbi sai. Just see on tema sõnul tõeline märk abielu purunemisest.