Mihkel ja LiinaFoto: TEET MALSROOS
Inimesed
30. juuli 2019, 08:11

LAHUS! Liina ja Mihkel Raud: elus ei lähe alati nii, nagu oled lootnud (264)

„Armsad sõbrad! Anname teada, et meie kooselu on lõpule jõudnud. Elus ei lähe kahjuks alati nii, nagu oled lootnud. Lahkusime sõpradena ning meid jäävad ühendama kaks imelist last, kes meie päevad ka edaspidi armastusega täidavad.“ Just niimoodi annab kirjanik ja telenägu Mihkel Raud sotsiaalmeedias teada, et tema kuus aastat kestnud abielu Liina Rauaga on läbi. Asjaosalised pole oma lahutuse põhjustele valgust heitnud. Mis paarile küll saatuslikuks sai?

Uudis Raudade lahkuminekust tabas inimesi otsekui välk selgest taevast. Nende kohtumisest romantilisemat on ju raske ette kujutada, sest Amori nool tabas neid kogu Eesti rahva silme ees, „Kolmeraudse“ otse-eetris. Justkui saatusest määratud!

Pealegi kirjutab Mihkel ajakirja Pere ja Kodu kolumni, kus jagab oma mõtteid ja näpunäiteidki abielust ja laste kasvatamisest. „Mulle meeldib öelda „abikaasa“ ja mis seal salata, mulle meeldib natuke ka see, et mu naisel on minu perekonnanimi (kiviaegne šovinist, nagu ma olen). Aga mis vist veelgi olulisem: mulle meeldib mõte, et minu laste vanemad on omavahel abielus,“ kirjutas Mihkel alles märtsis.

Paar kuud varem nentis ta oma kolumnis, et tal on endast 20 aastat noorema Liinaga vaated tõesti mõnevõrra erinevad – eelkõige lastekasvatust puudutavates küsimustes. Kas ehk oligi suur vanusevahe see, mis lõpuks suhtesse sellise augu käristas, mida lappida enam ei saanud?

Või oli asi ehk selles, et Mihkel saalis pidevalt oma Ameerikas elava pere ja Eesti vahet, tehes siin saateid „Kolmeraudne“ ja „Eesti muusika karikas“? Veeta suur osa aega kahe väikse lapsega üksi teises maailmajaos pole naljaasi.

Mihklile kolmas lõppenud abielu

Liina ja Mihkel kohtusid „Kolmeraudse“ võttel. Liina sai kutse saatesse juba 2011. aastal, kuid toona europarlamenti kandideerinud Liina lükkas kutse tagasi, sest kartis, et saatejuht teeb ta pihuks ja põrmuks. Aasta hiljem kutsus Mihkel teda taas ja Liina läkski, kirjutas LP. Telestuudio punasel diivanil saatejuhi Mihkel Raua vastas istudes see juhtus – Liina armus, kõrvuni ja lootusetult! „Enne seda hetke ei olnud meie vahel midagi, kõik juhtus just seal, punasel diivanil,“ kinnitas Liina. „Ühel hetkel hakkasime kirjutama, siis saime kokku – nagu ikka see värk käib… Kuid ma teadsin kohe sealsamas, et Mihkel on see õige.“

„Olin tema platooniline fanaatik. Fanaatik igal juhul! Eks ma mingis platoonilises plaanis olin armunud oluliselt varem, kui ma temaga tuttavaks sain. Ta väga meeldis mulle, mis seal salata,“ on Mihkel meenutanud Roald Johannsoni saates „5 aastat hiljem“. 

„See töö, mida ta televisioonis tegi tollel ajal, oli mulle kahtlemata sümpaatne. Kohtumine temaga päriselus mitte ainult ei kinnitanud minu eelnevaid kahtlusi, vaid paiskas need täiesti uude stratosfääri. Sealt edasi läks kõik väga kiiresti,“ meenutas Raud. „Kui keegi on sulle erakordselt sümpaatne, siis on seda tõenäoliselt väljastpoolt näha,“ nentis Raud, et ilmselt oli tema sümpaatia Liina vastu saates tõepoolest ilmselge.

Liinat ja Mihklit hakati esimest korda koos nägema aastal 2012 – paarike jalutas Kadrioru pargis, reisis Helsingisse. Kumbki osapool suhet kinnitama ei tõtanud. Lõpuks jäid nad koos pildile Positivuse festivalil ja siis polnud enam mõtet eitada.

Aastake hiljem märkasid tähelepanelikud televaatajad, et „Kolmeraudset“ juhtides helkis Mihkel Raua sõrmes abielusõrmus. Liina omakorda oli Facebookis oma neiupõlvenime Vahter vahetanud Rauaks. Sai selgeks, et paarike oli salaja abieluranda sõudnud.

2013. aasta mais sündis Mihklile ja Liinale tütar Mirjam. „Kui ma olin rase, tahtsin ära põgeneda siit, Eestist,“ tunnistas Liina saates „Avameelselt“, et suur tähelepanu oli liig. Kahe aasta pärast septembris tuli ilmale teine laps, poeg Joosep.

2016. aasta detsembris kolis Mihkel koos perega Ameerikasse. Et Mihkli tööd ja tegemised olid valdavalt seotud Eestiga, pendeldas mees Eesti ja Ameerika vahet, Liina ja lapsed elasid aga paikselt Chicagos.

Mihkli jaoks on see kolmas lõppenud abielu. 1994. aastal abiellus ta Raadio 2 reklaamitoimetaja Sirje Poolgasega, kellega tal on poeg Kaarel Eno. Mihkel ja Sirje tutvusid 1990. aastal raadiomajas. Sirje oli Raadio 2 reklaamiosakonna mänedžer ja Mihkel asus seal ametisse reklaamidele originaalmuusika kirjutajana. Päevast päeva tööl koos olles nende suhe arenema hakkaski. „Ma olen kaunis jube tüüp, teised naised pole suutnud mind välja kannatada ja on minust loobunud umbes poole aasta jooksul. Sirts oli esimene, kes ankrusse jäi,“ on Mihkel rääkinud Eesti Päevalehele 1996. aastal.

Maagilisel kuupäeval 07.07.07 abiellus Mihkel Rakvere perekonnaseisuametis kinnisvaraärinaise Pärle Seppinguga. Eriti kauaks neil abieluõnne aga ei jätkunud, kuna Mihkel vahetas abikaasa välja 19 aastat noorema kallima Liina vastu ja 2012. aastal andsid Mihkel ja Pärle sisse lahutuse.

Liina oli enne seda pikka aega paaris trummar Andrus Avarandiga, kellega vahepeal lahku ja siis taas kokku mindi.