Lenna otsustas kohvijoomises vahe sisse teha. ArhiivifotoFoto: Erki Pärnaku
Toiduuudised
29. juuli 2019, 14:44

SÕLTUVUSEST VABAKS! Lenna soovitab teha kohvijoomises pausi: „Muutusin äkiliseks ja ärevaks!“ (14)

Kas ka sina tunned, et järgmine tass kohvi või selle viibimine on muutunud elus liiga oluliseks? Äkki oleks aeg kofeiinisõltuvusele lõpp teha – lauljatar Lenna Kuurmaa näiteks ei joo juba mitu kuud kohvi!

“Kogused läksid eneselegi märkamatult nii suureks, neli tassitäit päevas oli tavaline – muutusin äkiliseks ja ärevaks," seletab Lenna värskes intervjuus Anne&Stiilile. "Kui kohvi ära jätsime, äkilisus kadus. Ühel hommikul lihtsalt tundsin, et aitab kohvist, vähemasti mõneks ajaks. Paar esimest päeva kohvita olid muidugi kohutavad ja pea valutas, aga soovitan seda ikka kõigile,” naerab ta.

Kuigi see võib tunduda julm ja kurvastav, ning kofeiin on mitmete uute uuringute kohaselt hea südame tervisele, on kohviharjumuse talitsemisel mitmeid häid tulemusi, vahendab Goalcast

Kohvist loobuline parandab muuhulgas seedimist ja lõhnatunnet, hoiab ära kõrvetisi, aitab paremini uinuda ning end ka päriselt välja magada.

Lisaks sellele paranevad kaltsiumi, raua ja teatud B-grupi vitamiinide omastamine. Kofeiin mõjutab ka keha östrogeenitaset, mistõttu kohvijoomise talitsemine mõjub hästi menopausi lävel olevatele naistele. 

Ka stimuleerib kohv "võitle või põgene“ reaktsiooni loovaid hormoone, mistõttu ongi joogiga liialdamise tunnusteks sageli pidev närvilisus ning isegi paanikatunne. 

Kohvi ärajäämanähud aga mõjuvad ajule osade uuringute kohaselt sama rängalt nagu kokaiini omad. Uurijad küll lohutavad, et jube sarnasus lööb välja vaid väga tõsise sõltuvuse korral, kui kohvi juuakse pidevalt kogu päeva vältel.