USA esipaar 1961. aasta mais. Jaanuaris oli John F. Kennedy presidendiks vannutatud. Foto: TopFoto/Scanpix
Inimesed
29. juuli 2019, 12:17

JACKIE KENNEDY 90: loe legendaarse esileedi ilu ja saleduse saladusi! (34)

"75 juukseharjatõmmet igal õhtul. Ning ta ei heitnud kunagi voodisse, meik näos." Nii räägib raamatu "Jackie stiil" autor Pamela Keogh Jaqueline Kennedy Onassisest, kes võinuks eile tähistada 90 aasta juubelit, kui kuri haigus poleks teda 64 aasta vanuses murdnud.

Jacqueline oli 31aastane, kui tema abikaasa John F. Kennedy USA presidendiks vannutati. 22. novembril 1963 tapsid mõrtsuka kuulid presidendi tema abikaasa silme all. Viis aastat hiljem abiellus Jackie Kreeka laevandusmagnaadi Aristoteles Onassisega. Pärast teise abikaasa surma 1975 asus stiili-ikoon Jackie O. tegutsema New Yorgi raamatukirjastuses toimetajana. Legendaarne esileedi suri 19. mail 1994 lümfivähki.

Kennedyd 22. novembril 1963 Dallasesse saabumas. Vähem kui tund aega hiljem oli roosa Chaneli kostüüm vereplekiline ning Jackiest oli saanud lesk. Foto: Reuters/Scanpix

Jackie oli omaeluajal miljonite naiste stiilieeskuju ning on selleks jäänud endiselt. "Ta oli trendidest teadlik, kuid ei järginud neid," ütleb endise esileedi stiilist raamatu kirjutanud Keogh ajakirjale People. Jackie ei matkinud teisi inimesi - teised matkisid teda.

Tegi populaarseks loomuliku välimuse

1940.-50. aastatel oli naistel kombeks end tugevalt meikida. Noorukese presidendiproua iluarsenal koosnes peamiselt puudrist ja huulepulgast. "Ta oli kaunitar, kuid ühtlasi loomuliku välimusega," seletab Keogh. "Jackie kehastas värske õhu lembelist Ameerika look'i." Kuid enda eest oli tulevane esileedi laitmatult hoolt kandnud juba Vassari naistekolledžis. Neljapäevaõhtuti oli Jackiel kindel rituaal: just siis pühendus ta maniküüri tegemisele ja juuste eest hoolitsemisele. Eranditult igal õhtul harjas ta juukseid 75 korda ning eemaldas jumestuse. Pond'si koldkreemi hõõrus Jackie kaks minutit peale. "Siis tuli ülejäänu maha nühkida, muidu jäi see padja külge kinni," kirjeldab Keogh toonaseid ilunõkse.

Senaator John F. Kennedy oma kauni ja sportliku kaasaga 1953. aastal. Foto: Reuters/Scanpix

Hiljem kasutasid Jackie ja teised USA seltskonnadaamid dermatoloog Erno Laszlo nahahooldustooteid. Dr Lazlo juures käisid iluravivahendeid saamas ka Marilyn Monroe, Greta Garbo ja teised Hollywoodi staarid. "Jackie kasutas ka Elizabeth Ardeni jumestuskreemi ja [Jean Patou] lõhnaõli Joy." 

Jackie harrastas praegust trendiala joogat aastakümneid enne seda, kui see moehulluseks sai. Endine esileedi ja tema õde Lee Radziwill olid joogast vaimustunud India reisil. "Vanasti käis sul eratreener kodus," seletab Keogh. "Rääkisin Jackie treeneriga, kelle sõnul oli ta väga stoiline. Korteris, kus ta treenis, polnud õhujahutust, aga Jackie ei kurtnud kunagi. Ta kandis vana trikood."

Kreeka laevandusmagnaat abiellus president Kennedy lesega 20. oktoobril 1968 Skorpiose saarel. Foto: Topham Picturepoint/Scanpix

Päikesekaitsekreemi toona ei pruugitud, pigem kasutati päevitust soodustavaid määrdeid. Jackie nägu kaitsesid hiiglaslikud päikeseprillid, mis on tänini trendikad. Pärast Onassisega abiellumist läksid prillid suuremaks, Jackie stiil aga muutus sportlikumaks ja seksikamaks. "Ta oli rohkem enda moodi. Esileedina tundis ta, et esindab kogu riiki," nendib Keogh. Oma kabinetis Manhattanil oli Jackiel lauasahtlis kümmekond paari päikeseprille. "Ta armastas neid, sest need varjasid tema silmi, kuid ta sai ikkagi teisi inimesi vaadata ja näha, mis ümberringi toimub."

Jackie koos oma õe Lee Radziwilliga Londonis sisseoste tegemas. Foto: Topham Picturepoint/Scanpix

Kaalu jälgis Jackie kogu elu väga hoolikalt. Niipea, kui Jackie märkas, et kehakaal on pool kilo või kilo tõusnud, sõi ta järgmisel päeval vaid puuvilja ning jõi vett ja teed. "Vahel ta isegi paastus." Endise assistendi sõnul pruukis ta päevas vaid 600 kalorit. Ka tütar Caroline pidi ema käsul dieeti pidama. Kuid aeg-ajalt lubas Jackie endale jäätist - seda vohminud ta lausa supilusikaga. 

Hilisemas elus võis omaaegset Chaneli kostüümide ja kandiliste minikübarate kandjat ringi kõndimas ketside ja teksadega. "Jackie oli nooruslik. Ta ei riietunud Pat Nixoni ja Nancy Reagani stiilis. Nancy Reaganit ega Melania Trumpi ei näeks eales ihuüksi Central Parkis jalutamas, ketsid ja teksad jalas."