Foto: Marilyn Jurman
Blogid
28. juuli 2019, 20:17

MARILYN JURMANI BLOGI | Ka ainult ühe jalaga on võimalik joogat teha (7)

Ja saigi kolm nädalat läbi, uued joogaõpetajad alustavad oma teekonda joogamaailmas ja meie kolisime koju tagasi. Loomulikult helistas vanaema kohe järgmise päeva hommikul, et kuidas meil läheb. Meie pereelu tema juures oli kui segasumma suvila ja nüüd on hommikul kodu tühi ja kurb, kui  ei ole kellelegi putru teha.

Ka mul oli samasugune tunne, kui kuu aega olid klassid täis sagimist ja õhinat, siis tuli pärast koolitust reedel stuudiosse minnes ikka kohe suur igatsus peale. Muidugi hakkavad uued õpetajad oma esimeste praktikatundidega juba järgmisel nädalal pihta ja ma loodan, et siis on koolis uutmoodi õhin ja sagimine. Lisaks tuleb augustis järgmine koolitus peale. Või õigemini töötoad ja minikursused.

Nimelt sõidab meile külla Michèle Anne Barocchi Itaaliast It’s Yoga Firenze stuudiost. Michèle on võrratu naine, UC Berkeley ülikooli teadlane ja õpetanud joogat pea kakskümmend aastat. Michèle teeb eriliseks see, et pärast väga rasket liiklusõnnetust, mille ta elas suuresti üle tänu joogalikele hingamistehnikatele, ootas teda ees jala amputeerimine. See elumuutev kogemus viis ta aga hoopis uuele tasandile, kus ta läks süviti ajurveedilise laulmisega ja lõpuks ka transformatsioonilise hingamisega, mida ta tulebki nüüd Tallinnasse jagama.

Olen ka ise tema hingamise töötubadest osa võtnud ja kõik need korrad on olnud uskumatult võimsad kogemused. Transformatsiooniline hingamine on suure tervendava mõjuga, mis aitab lahti lasta ebatervislikest harjumustest, nagu näiteks pinnapealne hingamine või hinge kinnihoidmine ja aitab saada aru, kuidas hingamine võib vabastada erinevaid pingeid nii kehas kui meeles. Mina tundsin pärast neid hingamisseansse täiesti uut arusaamist oma kehas olemisest. 

See rännak võiks tuua suuremat arusaamist hingamise kohta. Kas pole imeline, kuidas eesti keeles on hing ja hingamine sama sõnatüvega? Nagu ma ütlesin, siis Michèle on teadlane ja mulle eriliselt meeldib, kuidas ta alati ka teadusliku poole pealt hingamise psühholoogilistest teguritest räägib. Näiteks minu hingamise mustris on tugevalt tunda, kuidas mu sissehingamised on palju pealiskaudsemad kui välja hingamised. Läbi kolme erineva seanssi sain ma lähemale sellele, miks ja kust selline harjumus on tulnud ja kuidas see minu elukvaliteeti on erinevate kujude kaudu (näiteks pidev köha) mõjutanud. Ilmselgelt on ka stress ja muud emotsioonid seotud paljuski minu hingamise kvaliteediga. Teate ju küll, kuidas me erinevates olukordades muudame oma hingamist kas rahulikumaks, sügavamaks või hoiame üldse hinge kinni.

Pärast viimast seanssi tundsin ennast igatahes superenergiliselt ja nagu mingist koormast vabanenuna. Kuna sellele kursusele on väga vähe kohti, siis soovitan huvitatutel ennast kiiresti meie It’s Yoga Tallinna kodulehel registreerida. Ta teeb tegelikult veel ühe jooga Rocketi töötoa ka, kuhu ilmselt on veidi rohkem kohti.

Just nii! Mina kohtusingi Michèle'iga ühel joogakoolitusel, kus ta esimest korda peale oma õnnetust uuesti hakkas Rocketit praktiseerima. Ühel jalal. “Rocket ei lahkunud kunagi mu kehast” oli tema täpne tsitaat. Nagu sellistel puhkudel küsitakse, mis on sinu vabandus?