HARULDANE VÄRVUS: Sinine värv ehib linnuriigis – ja loomariigis üldse – väheseid. Pildil on ürglinnu Eocoracias brachyptera üks lähemaid tänapäevaseid sugulasi siniraag (Coracias garrulus).Foto: Vida Press
Loomad
27. juuli 2019, 00:01

HARULDUS: leiti maailma vanim sinine lind (5)

Bioloogid avastasid 48 miljonit aastat tagasi elanud ürglinnu kivistisest jälgi sinisest sulestikust, mida pole seni ühelegi fossiilile omistatud.

Linnusulgedele annavad värvuse pigmendid, kuid haruldased värvid – sinine, roheline, küütlevad toonid – tekivad tänu sulgede erilisele ehitusele. Sinist pigmenti sulgedes ei leidu, ent mustjat pigmenti sisaldavat alumist rakukihti katavad valgustmurdvad keratiinirakud, mis loovad sinise värviaistingu.

Keratiin fossiilides hästi ei säili, küll aga rakusisesed pigmendikogumid, mida melaniinide (pruunid, mustad ja hallid pigmendid) puhul nimetatakse melanosoomideks.

Suurbritannia ja Saksa uurijate rühm võrdles puude otsas elutsenud ürgse linnu Eocoracias brachyptera kivistisest võetud proove tänapäeva lindude eri värvi sulgedega.

On leitud, et melanosoomide kuju ja suurus erineb vastavalt loomade sulestiku ja karvastiku värvile, ning sama tuli välja ka vastsest uurimusest. Eocoracias brachyptera melanosoomid olid samasugused kui praegustel sinisulistel lindudel, vahendab Science News.

Selgelt eristusid mustade, pruunikate ja läikivate sulgede pigmendikogumid, siniste ja hallide sulgedega tiivuliste melanosoomid on aga suhteliselt sarnased – see viitab, et sinine ja hall värvus on evolutsiooniliselt seotud.

Teadlased peavad siiski tõenäolisemaks, et iidset lindu katsid sinised suled, sest tema nüüdsed sugulased jäälindlased ja siniraaglased on sinaka sulestikuga.