Eesti
26. juuli 2019, 00:17

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas paleepööre tõi võimule Karl Vaino (8)

„Vene ainupartei sekretär I. V. Kapitonov ja sama partei kõrgem ametnik N. S. Perun käisid 26. juulil Tallinnas, et läbi viia pisike paleepööre: I. Käbin vabastati nn. Eestimaa kommunistliku partei esimese sekretäri kohalt ja määrati Ülemnõukogu presiidiumi esimeheks, seega Eesti presidendi-taoliseks asjameheks. Partei esimeseks sekretäriks määrati Karl Genrihi poeg Vaino. Juba see „Genrihi poeg“ ütleb ise, mis masti mees on uus Moskva asehaldur Eestis,“ teatab Torontos ilmunud väliseesti ajaleht Võitleja 1978. aastal.

Telgitagune võitlus selle üle, kes saab endale avara rõduga kabineti Lenini puiesteel Valges majas kümnendal korrusel, oli kestnud juba mõnda aega. Kõrgeid parteijuhte Moskvas pommitasid kaebekirjadega venekeelne ja - meelne Eesti kompartei II sekretär Konstantin Lebedev ja Käbini kohta ihkav Artur Vader, kes keset kõige ägedamat võimuvõitlust suri. Ta oli lootusetu alkohoolik ja ihu ei pidanud vastu.

See, et nüüd esile kerkis Eestisse Tapa veduridepoo tehnikuks saadetud ja üllatavalt kähku, 1952. aastal, vastloodud Tallinna oblastikomitee sekretäriks tõusnud ning viimasel ajal keskkomitee tööstussekretäri ametit pidanud eesti keelt mitteoskav Vaino, oli väike üllatus. Järgnevad kümme aastat võitles ta vapralt venestamise nimel.