Video: Martin Ahven
Saund
26. juuli 2019, 15:05

GALERII JA VIDEO | NOËP esitles uut muusikavideot, mille režii- ja montaažiprotsessis isegi käe külge pani (2)

Aina rohkem on neid muusikuid, kes panevad käed külge muusikavideode filmimistel – kas siis režissööri, produtsendi või hoopistükkis monteerija rollis olles. Ka NOËP ehk Andres Kõpper ei seisnud oma uue muusikavideo tegemisel käed taskus, vaid rakendas oma annet režiis ning montaažis.
 

„Ma arvan, et tuli enam-vähem välja, ise olen vähemalt rahul,“ ütleb ta tagasihoidlikku joont hoides, arvates, et tema töö ei ole kõige tähtsam olnud. Mees nendib, et ta sai enda tiimi õiged inimesed, mis on Kõpperi arvates kõige parem asi, mis ta kogu protsessi jooksul saavutas. 

Neljapäeva õhtul esitleti Erinevate Tubade Klubis NOËPi uut muusikavideot „Fk This Up“. Idee seda korraldada sai aga alguse väiksest soovist teha midagi tiimiliikmetele. „Tahtsin tegelikult teha tänupeo enda tiimiliikmetele, kellega koos vaataks videot. Aga kuna videoga oli seotud ka plaadifirma, otsustasime teha peo suuremalt ning kutsuda rohkem inimesi.“

Nimelt ilmub muusiku singel „Fk This Up“ uue plaadifirma – Warner Music Group – alt. „Ma päris täpselt seda ei teagi, kuidas Warner mängu tuli, kuid Time Recordsi (plaadifirma, mille alt tuli singel esimest korda välja – toim.) koostööpartner on Warner Music Group,“ seletab muusik, miks väljastatakse singel ka teise plaadifirma alt. Alguses taheti Warneri plaadifirma lokaalselt ära jagada. „Taheti teha Ida-Euroopa ja Skandinaavia Warnerit, kuid Warneri põhikontorist öeldi, et võiks siiski rohkem riike kaasata.“

Kuna singel ilmub uuesti Warner Music Group alt, pidi muusik mõneks ajaks loo „Fk This Up“ Spotifyst eemaldama. „Seda lugu pole kunagi väljas olnudki. Ma ei tea, millest sa räägid,“ ütleb Kõpper naljatades, kuid jätkab, et tegelik põhjus on peidus aga esteetilisuses. „Et plaadifirmadel ja playlist'idel oleks huvi laulu avalikustada, on maitsekam, kui tegu on uue lauluga,“ vastab ta.

Muusik ei taha muusikavideo sisu lahti seletada ning õhutab selle asemel hoopiski fänne seda vaatama. „Aga ütleme nii, et see laul juba räägib millegi pekki keeramisest. Video muidugi ei ole lauluga üks-ühele, kuid sarnaseid jooni leidub kindlasti,“ ütleb ta õrritades.

Kui ettevalmistusperiood muusikavideo filmimiseks oli 3-4 nädalat, siis ideede genereerimine võttis kauem aega. „Läksin alguses produtsendi Kadi Freja juurde hoopis teiste ideedega. Mõni nädal hiljem mõtlesin, et see ei sobi kuhugi. Siis tulin uue idee peale ning matsin selle ka ikkagi maha. Kolmanda-neljanda idee juures tundsin, et sellest võib midagi välja tulla,“ räägib ta, et kasutas erinevate tiimiliikmete abi, kuidas võiks kondikava edasi arendada.

Võttepäevad kestsid kõigest kaks päeva ning muusiku sõnul erilisi takistusi sel ajal ei tekkinud. „Äärmiselt sujuvalt läks terve see võtteperiood. Hämmastavalt lühikese ajaga saime kõik paika,“ ütleb ta, lisades, et produktsioonitiim oli tal väga tasemel.

NOËP esineb septembri alguses Telliskivis

„Ma arvan, et tuli enam-vähem välja, ise olen vähemalt rahul,“ ütleb Kõpper tagasihoidlikku joont hoides ja lisab, et tema töö ei olnud kõige tähtsam. „Näitlejad, kunstnikud, kunstitiim, operaator, valgustiim – ma arvan, et nemad tegid superhead tööd. Mina olin kogu protsessis väike lüli,“ lausub ta.

Videos täidavad näitlejate rolle Saksamaalt pärit Lea Freund ning filmist „Tõde ja õigus“ tuntuks saanud Risto Vaidla. „Lea Freundi nägin sõbra filmitud Volkswageni reklaamis ning mõistsin, et ta sobiks ideaalselt sinna rolli,“ ütleb ta pajatades, et video jaoks sai ta inspiratsiooni neiust endast. „Tegelane, kellena ma olen Lead näinud, sobis minu videosse - seega tema rolli videosse kirjutasin ma ta enda pealt.“ Mõte Vaidlat kaasata tuli tänu menufilmile. „Me oleme ka varem kokku puutunud, kuid tänu filmile „Tõde ja õigus“ mõistsin, et nüüd on õige aeg teda kasutada,“ selgitab NOËP näitlejate valikut.

Ehkki video on valmis, on muusik siiani põnevil. „Väga paljud inimesed ei ole seda näinud ja väga huvitav oleks näha, kuidas see mõjub inimestele, kes ei ole selle muusikavideoga mitte mingit moodi seotud.“ 

Juuni lõpus ära jäänud muusika- ja elustiilifestival Sweet Spot tekitas kurbust nii muusikutes, kes seal esinema pidid kui ka pileti ostnud inimestes. See andis paljudele artistidele hoo korraldada ärajäänud festivali asemel omaenda kontsert. Nii ka Kõpperile. „Praegu üht kindlat kuupäeva ei saa öelda, aga hoidke septembri alguses laupäev vaba, sest siis toimub Telliskivis suure tõenäosusega minu kontsert!“ ergutab ta.