Foto: HEIKO KRUUSI
Eesti
25. juuli 2019, 00:04

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Paljassaarde kerkis ratastel elamu

„Paljassaarel, otse merekaldal vastu Miinisadamat, võib näha omapärast väikest elumaja, mis on ehitatud ratastele. Hoone nelja nurga all seisavad betoonpakud toeks, kuid kui heita pilk hoone alla, siis paistavad silma ka kaks ratast. Õieti küll rulli. Need on valmistatud puust ja löödud üle plekiga,“ kirjutab Rahvaleht 26. juulil 1939.

„Kui kord tuleb tahtmine siit ära kolida, siis pole muud, kui palka veoauto ja sõida minema,“ ütles ajakirjanikule majaomanik Karl (Kaarel) Tiks. Toona 52aastane muusikamees oli tegutsenud noorest peast Harbiinis klounina, Eestis mängis aga Raimond Kulli taktikepi all mereväeorkestris. Rohkem oli ta tuntud lorilaulude esitajana. Kontserte korraldas Tiks ka oma maja katusel – tollaste Paljassaare elanike rõõmuks. Sel suvel, kui ta muusikat ei teinud, olevat katusel kapsaid kasvatanud. Maja oli Tiks pärast naisest lahkuminekut toonud kaasa oma vahepealsest elukohast Naissaarel. Võeti seal palkhaaval lahti ja pandi Paljassaarel uuesti kokku.

Enne seda oli ta jõudnud kõrvalkrundil endale savihüti püsti lüüa. Selle müüs Tiks ühele kaupmehele tolle aja kohta suure raha, 1000 krooni eest maha. Hütt oli oma hinda väärt. Kaunimat vaadet kui Paljassaare mererannalt linnale, oli keeruline leida. Ka oma ratastel maja müüs ta lõpuks naabrile maha.