Näitleja Rutger HauerFoto: Reuters/Scanpix
Film
24. juuli 2019, 21:13

Suri „Blade Runneri“ näitleja Rutger Hauer (10)

Eelmisel reedel suri 75aastasena Hollandi päritolu näitleja Rutger Hauer, vahendab BBC.

Näitleja esindaja kinnitab, et staar suri lühida haiguse tagajärjel eelmise nädala reedel Hollandis. Näitleja maeti täna, kolmapäeval.

Hauer mängis režissöör Ridley Scotti filmis „Blade Runner“ mõrvarit Roy Battyt, mis oli ühtlasi tema karjääri tuntuim roll. Filmis tegi kaasa ka Harrison Ford. Viimati tegeles Hauer näitlemisega veel sellel aastal. 

„Blade Runneris“ pidas Haueri mängitud tegelaskuju kuulsa monoloogi, mille näitleja aitas filmi tarbeks ise kirjutada.

Lisaks on Hauer kaasa teinud tuntud filmides nagu „Patu linn“ („Sin City“) ja „Batman alustab“ („Batman Begins“) ning HBO sarjas „Puhas veri“ („True Blood“).

Samuti on Hauer tuntust kogunud ka vampiiri- ja õudusfilmide rollidega. Näiteks näitles ta filmis „Dracula 3D“ ja Stephen Kingi romaani põhjal tehtud miniseriaalis „Salem's lot“, kus Hauer kehastas Barlow-nimelist vampiiri.

Rutger Hauer sündis 23. jaanuaril aastal 1944 Breukelenis, Amsterdami lähedal Hollandis.

Noorpõlves liitus ta Hollandi mereväega, kuid naases Amsterdami 1962. aastal. Hauer õppis näitlemist üürikest aega, kuid loobus õpingutest, et sõjaväkke minna. Hiljem naasis Hauer näitlemise juurde ning sai 1969. aastal rolli Hollandi telesarjas „Floris“.

„Puhka rahus, Rutger Hauer: tundeküllane, sügav, siiras ja ligitõmbav näitleja, kes tõi tõesust, jõudu ja ilu oma filmidesse,“ kirjutab linateose „The Shape of Water“ režissöör Guillermo del Toro Twitteri vahendusel.