Foto: Martin Ahven
Eesti uudised
23. juuli 2019, 12:52

VIDEO | Kaitseväe juhataja rünnakust Malil: arstiabi vajas kuus Eesti sõdurit (69)

Kaitseväe juhataja kindralmajor Martin Herem andis kaitseväe peastaabis ülevaate esmaspäeval Malis toimunud enesetaputerroristide rünnakust Gao sõjaväebaasi vastu ja seal teenivate Eesti kaitseväelaste olukorrast.

"Kasutati autos olnud suitsiidipommi. Auto ei pääsenud baasi sisse, vaid lõhkes värava territooriumil. Terroristid said kõik surma. Rünnaku käigus sai haavata Mali tsiviilisikuid, Prantsuse ja Eesti sõdureid. Kolm Eesti sõdurit on arsti valve all, kolm on baasis tagasi," kommenteeris Martin Herem ja lisas, et rääkis pärast intsidenti Prantsuse kaitseväe juhatajaga, kes on väga rahul Eesti sõduritega. 

Herem kinnitas, et kuna baasis oli palju turvatõkkeid, siis suitsiidirünnaku läbi viinud sõiduk baasi sisse ei pääsenud, vaid lendas enne õhku. Pole teada, et rünnak oleks olnud mõne konkreetse riigi vastu.

Vahetult pärast plahvatust olid kõik sõdurid võimelised ise oma omakseid juhtunust teavitama. Kokku vajas arstiabi kuus Eesti kaitseväelast. 

Heremi sõnul on selliste rünnakute puhul tavaliselt palju rohkem kannatanuid ja on ka hukkunuid, kuid seekord õnneks nii ei läinud. 

Eesti poolt on plaanis saata Malile psühholoog, prantslaste poole pealt on tagatud igakülgne psühholoogiline ja meditsiiniline abi. 

Esmaspäeva õhtul ründasid enesetaputerroristid autosse paigutatud isevalmistatud lõhkekehaga sõjaväebaasi Malis Gao linnas, kus teenivad Eesti, Prantsuse ja Mali kaitseväelased. Lisaks Prantsuse ja Mali sõduritele sai haavata viis operatsioonil Barkhane teenivat Eesti kaitseväelast.

Rünnakus haavata saanud kaitseväelastele anti kohe esmaabi, nende vigastused ei ole rasked.

Gao sõjaväebaasis teenivad Eesti jalaväerühma Estpla-30 ja rahvusliku toetuselemendi liikmed, kokku ligi viiskümmend kaitseväelast. Prantsuse armee juhitaval mässutõrjeoperatsioonil Barkhane on eestlaste ülesanne lisaks patrullimisele ka baasi julgeoleku tagamine ja kiirreageerimisülesannete täitmine.

Barkhane on Prantsusmaa juhitav mässutõrjeoperatsioon Saheli piirkonnas. Selle eesmärk on toetada viie riigi (Mauritaania, Mali, Burkina Faso, Niger ja Tšaad) võitlust islamiäärmuslastega ning seeläbi tõkestada ka Euroopa-suunalist ebaseaduslikku immigratsiooni ja inimkaubandust.