Balti kett 30Video: Erki Pärnaku
ÕL TV | Õhtuleht
14. august 2019, 18:00

ÕL VIDEO | BALTI KETT 30 | Ivo Linna: ameeriklaste ja kaua Eestist eemal olnud inimeste jaoks oli see midagi pöörast (30)

Tänavu möödub 30 aastat Balti ketist. Õhtuleht toob lugejateni armastatud ja tuntud eestlaste meenutused 23. augustist 1989, kui ligi kaks miljonit inimest seisid Tallinnast Vilniuseni kätest kinni hoides, näitamaks maailmale oma vabadustahet ja juhtimaks tähelepanu Saksamaa ja NSV Liidu vahel sõlmitud Molotovi-Ribbentropi paktile, mille salaprotokollides NSV Liit ja Saksamaa Ida-Euroopa mõjusfäärideks jagasid.

Ivo Linna räägib, et ei viibinud Balti keti ajal Eestis, vaid oli ansambliga Rock Hotel Ameerikas kontserttuuril. "Olime seal seetõttu, et vennad Heikki ja Hendrik Leesment – väga kõvad Eesti asja ajajad kohapeal – juhtusid meid 1988. aastal mitmel puhul kuulama. Kuna 1989. aastal toimusid Los Angeleses Lääneranniku Eesti Päevad, kutsusid nad meid sinna esinema."

"Meil õnnestus näha Balti ketti teleuudisena ühest Ameerika kanalist. Tollal olid Eesti ja Baltikumi asjad väga akuutsed ja põletavad. Andsime kohapeal mitmeid intervjuusid ning rääkisime, kuidas vabadusvõitlus käib," meenutab Linna.

"Tavaliste ameeriklaste ja ka kodumaast väga kaugel ja kaua eemal olnud eestlaste jaoks oli see midagi täiesti pöörast – kuidas kolme riigi inimesed võtavad kätest kinni ja moodustavad Balti keti. Nii et tegelikult oli see natukene sensatsiooniline ka seal maal," ütleb Ivo.

Vaata lähemalt videost!