„Baby Sharki“ teavad paljud lapsevanemad. Tegemist on küllaltki kõrvukriipiva lookesega, mida mudilaseast suuremad inimesed kaua kuulata ei jaksaFoto: Pinkfong! Kids' Songs & Stories/Youtube'i kuvatõmmis
Maailm
23. juuli 2019, 16:00

JULM VÕI NUTIKAS? Florida linn peletab kodutuid tüütute lastelauludega (2)

West Palm Beachi kuurortlinn üritab kodutuid peletada kõlaritest üürgava ning lapsevanemate peal juba oma kohutavat tüütust tõestanud lastelaulukestega. Kes peab meetodit õigustatuks, et oma väljaheiteid ukse taha jätvaid tegelasi peletada, kelle arvates on see aga julm tegu niigi vaevatud ja õnnetute eluheidikute suhtes.

Lastele mõeldud muusika võib olla armas, kuid sageli muutub see (eriti korduvate esitamisnõudmiste peale) kiiresti tüütuks. Näiteks praegu hullutab väikesi lapsi „Baby Shark“, korduva motiiviga lauluke, mida võib kuulata Youtube'is.

West Palm Beachi linnapea Keith James selgitab BBC-le, et „Baby Sharki“ ja sellega samaväärse teose „Raining Tacos“ kasutamine on ajutine lahendus, et hoida kodutuid eemal linna kaunist rannapromenaadist. Täpsemalt soovib ta tukastavaid kodutuid eemale peletada linna Järvepaviljonist, klaashoonest, kus korraldatakse kõiksugu üritusi ning mille vaade avaneb kesklinnas laiuvale hunnitule promenaadile. Kõlarid asuvadki hoone välisküljel ning kaks lastelaulu pröökavad neist öö läbi.

Kodutuid abistavad organisatsioonid leiavad, et tegemist on hädas inimeste julma kohtlemisega. Linnapea jällegi vaidleb, et õhtul kogunevad ning hommikul ärkavad kodutud ja nende tegevuse jäljed – näiteks väljaheited Järvepaviljoni ukse ees – ei mõju mainele hästi, eriti kuna paviljoni rent ürituste korraldamiseks toob linnale kena kopika sisse.

„Kui inimesed käivad [paviljoni] eest hea raha välja, siis peaks neil olema võimalik ka nautida asukohta, mille eest maksid. Oluline on hoida seda ala täiuslikult puhtana,“ räägib linnapea James.

„Need inimesed on niigi meeleheitlikus olukorras ja see on püüe nende elu veelgi õnnetumaks teha,“ vaidleb Maria Foscarinis, kes juhib USAs üleriigilist kodutute ja vaeste abiorganisatsiooni. Ta lisab, et just „Baby Sharki“ ja „Raining Tacose“, tüütute, kuid süütute lastelaulude kasutamine on veel eriliselt pahatahtlik. „Kui kohutav, võtta ja kasutada midagi, mille tagamõte on nii süütuke, niivõrd alatul ja tõeliselt kurjal viisil,“ sõnab Foscarinis.

Ta võrdleb lastelaulude kasutamist sellega, kuidas mitmed linnad loovad avalikke ruume, kus koduta inimestel on raske ööbida, näiteks pannakse üles käänulised või väikesed pingid, krobeline teekate jne.

Kolm aastat tagasi üritas Lake Worthi linn Texases kodutuid samuti musikaalse meetodiga peletada, lastes kõlaritest mängima klassikalise muusika. See aga ei toiminud, kuna kodutud oskasid seda hinnata ja nautisid seda tukkumise taustaks.

Maria Foscarinis leiab, et inimeste ära ajamine ei lahenda kuidagi olukorra tuuma ehk seda, et kodutus ja äärmuslik vaesus üldse olemas on. Ta kutsub üles koostööle, et lahendada probleemi põhjus, mitte tagajärg.