Foto:
Kultuur
25. juuli 2019, 09:38

Põhjamaade suurim pärimuspidu ehk Nädalalõpp, mil kõik teed viivad Viljandisse!

Taas saabub nädalalõpp, mil kõik teed viivad Viljandi pärimusmuusika festivalile. 27. korda toimuv muusikapidu on Põhja- ja Baltimaade üks suuremaid ning vanemaid.

Huvitav:

    • Kõige kaugemad esinejad jõuavad Viljandisse Hiinast (Choor), Tiibetist (Drukmo Gyal Dakini) ja Ghanast (King Ayisoba).

    • Kõige eksootilisemad kohad, kust on ostetud festivalipassid, on Singapur, Uus-Meremaa, Araabia Ühendemiraadid, Indoneesia, Iisrael, Kaplinn. Kõige enam on festivalipasse ostetud Soomest, Rootsist, Saksamaalt ja Suurbritanniast.

    • Seekordse festivali teema on «Hea lugu». Seepärast leiab programmist esinejaid, kes on elukutselised jutuvestjad. See on samuti kunst! Pärast Tuupi (Inglismaa), András Bereczi (Ungari) või Piret Pääri (Eesti) esinemist ei peaks keegi selles kahtlema.

    • Ühe festivalil esineva artisti hääl on kõlanud ka Hollywoodi kassafilmis («Kuningas Arthur: mõõga legend»). Sam Lee on uurinud Suurbritannia travelleride (mustlaste) muusikat, ta on saareriigi üks uuendusmeelsemaid ja huvitavamaid folkmuusikuid.

    • Festivali kujundus valmis taaskasutust hindava kunstniku Triin Amuri juhendamisel. 4000 meetrit filmilinti läks vaja, et tikkida Kirsimäe lava ehtivad kaunistused. Kogu kujunduses on kasutatud veel 120 meetrit mutivõrku ja 300 meetrit kingapaelu. Lisaks läks lavakaunistuses käiku messivaipu, mis tavaliselt rändavad pärast kasutamist prügikasti, CD-plaate ja teise ringi kangaid. Kujundust ilmestavad Kihnu motiivid – needki räägivad oma lugusid.

    • Igal aastal lööb festivali korraldamises kaasa 200–300 vabatahtlikku, kelle abita ei saaks see pidu toimuda.

    • Tänavu on suund keskkonnasäästlikkusel. Meeskonda ja artiste toitlustatakse korduvkasutatavatelt nõudelt. Ka festivalikülastajaid oodatakse korduvkasutatava topsiku, kausi, lusika ja kahvliga! (NB! Turvakaalutlustel olgu nõud tugevast ja vastupidavast materjalist)

    • Keskkonnasäästlikkuse nimel korraldati topsikampaania, mille käigus andis iga festivalipealik lubaduse loobuda 2019. aasta algusest kuni festivalini ühekordsete topside kasutamisest. Seda paluti teha teistelgi. Praegu (nädal enne festivali) on topsikampaaniaga liitunud 396 inimest ja säästetud on üle 6900 topsi.

    • 25.–28. juulini toimuval festivalil on üheksa lava. Rohelise lava kontserdid on tasuta. Lisaks saab osaleda regilaulu, muinasjutu, pillimängu, laulu ja tantsu töötubades.

Allikas: Viljandi pärimusmuusika festival, Ruudu Raudsepp