Luis Miguel Sanchez CerratFoto: Wikipedia
Eesti
22. juuli 2019, 00:05

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Peruu presidendi mõrva jälgi otsiti Eestist

Peruu 48. presidenti Luis Miguel Sanchez Cerrat vihkasid opositsioonipoliitikud kogu hingest. Lõpuks kihutas üks neist talle Lima Santa Beatrizi hipodroomil 30. aprillil 1933 kuuli südamesse.

Mõrtsukas oli tulistanud Belgias valmistatud revolvriga FN, mille tehasenumber oli 352 872. Peruu uurijad asusid selgitama, kuidas relv tema kätte jõudis. Tehasest vastati järelepärimisele, et revolver müüdi ühele Berliini ärile. Seal tuhniti pabereis ja selgus, et 31. juulil 1931 oli selle numbriga relv edasi müüdud Tallinna Rudolf Passupile, kes kauples jahipüsside, revolvrite ja nende tarvikutega.

Eesti välisministeeriumi palvel asus siinne politseivalitsus asja uurima, kuigi tundus kahtlane, et mõni eestlane oleks Peruu mõrtsukatööga seotud. Vast viis mõni meremees relva välismaale?

 20. juulil 1933 võis Vaba Maa uurimisest kokkuvõtte teha. Passup oli müünud selle numbriga relva ühele Narva 1. rügemendi üleajateenijale. Revolver oli tal alles. See võeti ometi käest ja saadeti lähimasse Peruu saatkonda. Sealt teatati, et Eesti ei ole siiski nende presidendi tapmisega seotud. Relva number on küll sama, aga mõrtsukas tulistas vanemat tüüpi revolvrist. Uute mudelite numeratsiooniga oli tehas otsast peale alustanud ja nii oligi ühe numbriga relvi vähemalt kaks.