Foto: PantherMedia/Scanpix
Eesti
20. juuli 2019, 00:02

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas alasti naised ümber kiriku lippasid (2)

Üle 750aastane Võnnu Jakobi kirik Tartumaal on tänapäeval vahest enim tuntud sealse õpetaja Eduard Philipp Körberi kirikuaeda istutatud tamme tõttu. Seda puud paarsada aastat tagasi maha pannes olla Körber ennustanud, et eesti rahvas saab kunagi vabaks.

Ajalooline pärimus kõneleb, et Võnnu kihelkond oli paganausku veel 1680. aastalgi. Kohtuprotokoll kirjeldab, et Terikeste külas kummardati lambajumalat ja Kiidjärvel hobusejumalat. Abielurikkujaid põletati lõkkel ja kui üks tüdruk lubas poisile, et läheb talle mehele ja seejärel ometi hoopis teise noormehe kasuks otsustas, siis kisti ta kahe hobuse vahel lõhki.

Suurim pahandus puhkes, kui õpetajaks oli Harjumaa Peetri koguduse pealt tulnud Günthar Weeber (Weberus). Mõisnikud polnud temaga algusest peale rahul ja tal tuli nendega paarkümmend aastat ägedalt protsessida. 1680. aastal kaebasid mõisnikud kohtule, et laada ajal olevat alasti naised suure juubelduse saatel ümber kiriku jooksnud ja seintele vahakujukesi litsunud. Selle asemel et neid korrale manitseda, piilunud Weeber salamisi aknast naistejooksu pealt.

Kohus otsustas, et laada pidamine tuleb kiriku juures ära keelata, et alasti naised ei pääseks jumalakoda oma tantsu ja jooksuga rüvetama. Vöörmündreid (ilmalikke  kirikueestseisjaid) kohustati hävitama kõik kihelkonna paganausu ohvrikohad. Õpetaja jäeti siiski ametisse.