Foto: Pexels.com
Saund
21. juuli 2019, 14:00

Kuula maailma lõõgastavaimat pala, mis mõjub enne lõikust kui rahusti! (1)

USA teadlaste kinnitusel rahustab maailma lõõgastavaima laulu kuulamine enne operatsioonilauale heitmist närve sama tõhusalt kui rahusti.

Seda tõestas 157 inimest hõlmanud uurimus, vahendab BBC News. Pennsylvania Ülikooli teadlased seletavad ajakirjas BMJ, et katsealustele patsientidele manustati kas midasolaami-nimelist rahustit või anti kuulata Briti bändi Macroni Union kolmeminutilist pala "Weightless". 

Instrumentaalpala, mille eesmärk oli langetada ärevust, vererõhku ja pulssi, täitis oma ülesande - muusika mõjus katsealustele sama lõõgastavalt kui rahusti. Kuid patsiendid märkisid, et oleksid eelistanud kuulata enda valitud muusikat, vahendab BBC News. Arstid omalt poolt lisasid, et välishelisid summutavad kõrvaklapid tegid patsiendiga suhtlemise keerukamaks.

Ärevust kahandavatel ravimitel võivad olla kõrvaltoimed ning nende kasutamist peavad arstid hoolikalt jälgima. Muusika seevastu on ohutu ning odav moodus patsientide närve rahustada. Väiksem stress soodustab paranemist, on teadlased leidnud.