Metallica soojendusbänd GhostFoto: Robin Roots
Üritused
19. juuli 2019, 13:56

Nördinud kontserdikülastaja: kõik teavad, et Metallica kontsertidel keerataksegi soojendusbändidel heli kehvaks (14)

Eile toimununud Metallica kontsert pakkus paljudele rokisõpradele meeldejäävaid elamusi. Kuid leidus ka neid, kes kontserdile rohkem isegi soojendusbändide Ghost ja Bokassa pärast läksid, kui Metallica enda pärast. Nende fännide elamuse rikkus aga soojendusbändide kontserdi halb helikvaliteet.

Rokisõber Margo Pajuste väljendas pettumust Facebookis. “Vaene Bokassa. Vaene Ghost,” kirjutas ta, lisades, et Metallica lasi soojendusbändidele halva heli keerata. 

“Kõik teavad, et Metallica lasebki oma soojendusbändidele heli kehvaks keerata,” sõnab ta kindlalt ka Õhtulehele. “Kui olete lugenud Metallica raamatuid, siis seal on kirjas, et see on teada-tuntud fakt.”

Pajuste ei usu, et halva helikvaliteedi taga oleks kontserdikorraldajate aps või küündimatus, vaid arvab, et see oli siiski Metallica enda konkreetne soov. “Sellest niimoodi avalikult ei räägita ja eks Metallica ajaks tagasi ka,” usub ta. 

Halva heli tõttu ei saanud Pajuste kontserti nautida. “Ma tahaks Ghosti ja Bokassat näha eraldi kontserdil, kus nad oleksid peaesinejad, et oleks korralik heli ja sõu. Ghosti sõu sisaldab nii palju visuaale, et päevavalges ei paista see välja,” ütleb ta. 

Pajuste sõnul jäi ta kuulama ka Metallicat ning helikvaliteedi erinevus oli tuntav. “Loomulikult, hästi palju oli helivaljusust juurde Metallicale pandud. Bokassa ajal oli heli ülivaikne,” tõdeb ta. 

Kontserdikorraldaja: see on tavapärane, et soojendusbändide heli on nõrgem

Metallica kontserdi korraldaja Live Nation Baltics peapromootor Eva Palm sõnab, et kontserdi heli eest ei vastutanud nemad, vaid siiski bänd. Palmi sõnul on aga see tavapärane praktika, et soojendusbändide ajal ongi heli veidi kehvem.

"See ongi alati niimoodi, et soojendusbändidega väga vaeva ei nähta. See on alati nii, et soojendusbändid ei või kogu helivõimsust kasutada, mida päris bänd kasutab. See on täiesti elementaarne, et soojendusbändid on veidi viletsamas seisus," kinnitab ta. 

"See on selline hierarhia. Kui tuleb peaesineja lavale, siis pannakse volüüm põhja, siis on kogu süsteem kasutuses. See on väga tavaline, et niimoodi tehakse," sõnab Palm.