Foto: Kuvatõmmis/ FaceApp koduleht
Maailm
18. juuli 2019, 16:15

ETTEVAATUST: popi äpiga saadad oma näo ja andmed otse Venemaale (42)

Viimaste nädalatega plahvatuslikult popiks saanud FaceApp suudab panna inimesi piltidel vananema, sugu vahetama, naeratama või juuksevärvi vahetama. Tulemused võivad olla naljakad, kuid kasutajatingimusi lugedes tundub asi naljast kaugel, kuna selgub, et äpi kasutamisega võib kaasneda räige privaatsuse rikkumine. 

FaceAppi kasutustingimustes on kirjas, et seda rakendust kasutades annad äpi loojatele loa kasutada kõiki pilte, mis sa sellega teed ja lisaks ka kõiki andmeid, millele äpp ligi pääseb. Kasutajatingimustes on välja toodud, et äpist saadud materjali võidakse kasutada näiteks reklaami tegemise eesmärgil. Lisaks sellele on FaceApp loojatel õigus kasutaja sisu jagada kõikide ettevõtetega, mis kuuluvad FaceAppiga samasse gruppi või mis liituvad selle grupiga hiljem. 

Täpsemalt on kasutajatingimustes kirjas, et rakendusel on õigus kasutada kasutaja pilti, nime, kasutajanime ja häält sellises mahus, mis oleks „piisav, et inimese identiteeti tuvastada“. 

FaceAppi looja on Wireless Labs, mis on Peterburis asuv Vene firma. Väljaanne TechCrunch uuris äpifirmalt, mida saadud andmetega peale hakatakse. FaceApp kommenteeris kinnitusega, et enamus äppi laetud pilte kustutatakse 48 tunni jooksul nende serveritest. Märkimisväärne on see, et kustub enamus pilte, mitte kõik. Lisaks ei müü firma enda kommentaari kohaselt andmeid ühelegi kolmandatele osapooltele.

FaceApp ise väidab, et Venemaale kasutajate andmed ei jõua ning et n-ö pilves võivad nad mõnd fotot hoida vaid äpi toimimise parendamiseks.

The Guardian kirjutab samas, et üle muretseda ei maksa. Üks küberturvalisuse eksper kontrollis äppi ning leidis, et see pääseb ligi vaid fotole, mille sa ise üles laed, mitte kogu sinu galeriile. Joshua Nozzi, tarkvaraarendaja, kes Twitteris kogu FaceAppi paanika vallandas, võttis juba oma esialgsed postitused maha ja selgitas, et tema sõnadest on valesti aru saadud. Tema pööras tähelepanu üldisemale ohule, et sotsiaalvõrgustike kasutajate andmed on äärmiselt haavatavad ja võivad sattuda kolmandate isikute kätte.

See ei tähenda muidugi, et FaceApp on täiesti ohutu. Täpselt nii nagu iga teisegi analoogse äpiga, tasub mõelda, kas hetkeline meelelahutus, mis sellest saad, on turvalisuse mõttes seda väärt. Enamasti ei ole.