Laulupidu "Minu Arm" Foto: Rauno Vahtre
Üritused
18. juuli 2019, 09:00

Veebi vahendusel vaadati laulu- ja tantsupidu isegi Jaapanist ja Mehhikost

Tantsu- ja laulupidu on selleks aastaks läbi, ning lisaks eestlastele pakkus see silmailu ja kõrvapai ka paljudele välismaalastele, sest peoülekanded olid ERR-i veebis geoblokeeringuvabad ehk neid sai vaadata üle maailma. 

ERR-i kommunikatsioonijuht Pille-Mai Helemäe selgitab, et kuigi paljudel ERR-i saadetel on geoblokeering ehk saateid ei saa näha üle maailma, on laulu- ja tantsupeo ülekanded olnud alati geoblokeeringust vabad.

Tegelikult pole see ERR-i soov, et mõned saated üle maailma ei levi, vaid kõige sagedamini puudutab geoblokeering välismaiseid saateid ja rahvusvahelisi suurülekandeid, ning üldjuhul tingib selle levitaja või tootjaga sõlmitud leping ehk tegu on lepingutesse kirjutatud ja saate autoriõigustega seotud nõudega. 

Juunis võttis ERR kasutusele uue isikustatud kontode süsteemi, mis võimaldab registreeritud Eesti alalistel elanikel ERR-i telekanalite sisu vaadata kõigis Euroopa Liidu riikides. "Osa geoblokeeringuga sisust on siiski Euroopa Liidus nähtav, sest EL liikmesriikidest kehtib alates 2018. aasta märtsist määrus, mis võimaldab veebisisuteenuste piiriülese kaasaskantavuse. Lihtsustatult, vastavalt sellele määrusele on Eesti residentidel võimalus saada osa sellest sisust, mida nad näeksid ka Eestis ehk neil on õigus siin jälgitav sisu endaga n-ö kaasa võtta," selgitab Helemäe.

"ERR on sel aastal tegelenud teleportaalide arendusega ja sellega seoses võeti juunis kasutusele isikustatud kasutajakontod, mis võimaldab edaspidi sisu endaga kaasa võtta. Küll laieneb see õigus ainult Eesti alalistele elanikele ja Euroopa Liidu liikmesriikidele laienevatest õigusaktidest tulenevalt hetkel ainult EL liikmesriikide piires."

Tantsu- ja laulupidu on Helemäe sõnul olnud aga ka varasematel aastatel väljaspool Eestit nähtav ja neile geoblokeering ei kehti. "Peame oluliseks, et selline sündmus oleks ligipääsetav võimalikult paljudele, sõltumata asukohast ja vahendist ning rõõmustame, et pidu jälgiti ka veebi vahendusel aktiivselt kõikidel päevadel," ütleb ta.

ERR-i veebi vahendusel elati kõige enam kaasa laulupeo kontsertidele laupäeval ja pühapäeval. "Kõige rohkem kogunes vaatajaid pühapäevasele kontserdile ja sarnaselt televaatajate numbritele kasvas külastajate arv tõusvas joones just pühapäevase kontserdi lõputundidel," sõnab Helemäe. 

"Laias plaanis võib öelda, et 80% erinevaid ülekandeid veebi vahendusel jälginud külastajatest olid Eestist ja 20% väljaspool Eestit. Välismaal pidu jälginud külastajatest jagunes põhiosas Euroopa erinevate riikide vahel, kuid peole elati kaasa üle maailma, seal hulgas vaadati veebist ülekandeid näiteks Jaapanis, Austraalias, Mehhikos, Türgis jne."

Ülekaalukalt kõige rohkem veebikülastajaid oli peoülekannetel Soomest, sõltumata sellest, kas tegemist oli rongkäigu, tantsupeo etenduse või laulupeo kontserdiga. "Soomele järgnesid külastajate arvu poolest USA, Rootsi ja Saksamaa."