"Puuduta mind" - Anu Saagim; Marina Eberth; Sirje PresnalVideo: Erki Pärnaku
Puuduta mind
1. august 2019, 18:21

Vaata saadet „Puuduta mind“ ÕL veebis ja FBs neljapäeval kell 18 või TTVs kell 22.15, kordus reede hommikul.

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloud'ist.

„PUUDUTA MIND“ 89. SAADE | Holistika Instituudi looja Marina Paula Eberth: kõigepealt proovi iseenda peal järgi ja siis hakka teisi aitama (10)

Igal nädalal kostitame sind põneva veebisaatega „Puuduta mind“, kus külalisteks on nõiad, šamaanid, ravitsejad, ufoloogid, haldjad, elukunstnikud, teadlased, koolitajad, hüpnotisöörid ja paljud teised põnevad persoonid. Müstilistele teemadele spetsialiseerunud Õhtulehe ajakirjaniku Sirje Presnali ja Õhtulehe veebi loovjuhi Anu Saagimi 89. saate külalisteks on Holistika Instituudi looja, psühholoog-psühhoterapeut Marina Paula Eberth.

Vaata saadet „Puuduta mind“ ÕL veebis ja FBs neljapäeval kell 18 või TTVs kell 22.15, kordus reede hommikul.

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloud'ist SIIT!

Kes sa oled, Marina?

Sündisin Muhumaal 1952. aastal. Olen läbi elu kogu aeg õppinud ja õpetanud. Peale Tartu Ülikooli psühholoogia eriala lõpetamist töötasin 18 aastat Tallinna Pedagoogikaülikoolis. Olin üks Eesti esimesi videotreenereid, kes Henn Mikkini juhendamisel 80ndate aastate algul asusid arendama uut innovaatilist suunda praktilises psühholoogias – videotreeningut.

Õpetasin 15 aasta jooksul erinevate elualade esindajatele suhtlemist, koostasin uusi treeningprogramme ja viisin läbi videotreenerite väljaõpet. Videotreeneri töö viis mind kokku juhtide ja juhtimisega, tippjuhtide treenimine aitas mõista, et hea juht peab olema nii hea suhtleja kui hea inimestetundja.

Aastail 1989 – 1995 juhatasin Pedagoogikaülikoolis huvitavat projekti, mille käigus tuli välja töötada koolitusprogramm koolipsühholoog-nõustajatele ja korraldada koolitust. Peale labori juhtimise sain ka ise mitmeid nõustamisoskuste ja psühhoteraapiaga seotud aineid õpetada.

Suur muutus tuli, kui asusin 1995. a Taani elama. Õppisin selgeks taani keele, koolitasin end Ingelise Emby (DEVA DK) käe all transpersonaalses psühholoogias ja psühho-spirituaalses nõustamises. Kui riiklik komisjon tunnustas mu pädevust oma erialal, sain taani psühholoog-psühhoterapeudi litsentsi ja hakkasin tööle.

1998. aastal asutasin Kopenhaagenis Holistika Instituudi, mille nimi oli asutamisel Holistic Therapy Institute. Esialgu polnud ei ruume, töötajaid ega õppijaid, oli vaid visioon sellest, milline üks inimeste arengut ja elukvaliteedi tõusu toetav kool võiks olla. Instituut sai 2019. aasta 1.mail 21 aastat vanaks ja meil on, mille üle rõõmustada. Olen väga rõõmus selle üle, et instituudil on üksmeelne kollektiiv, asjatundlik juhatus ja väga head koolitajad. Nüüd olen ülemaailmse Regressiooniteraapia Assotsiatsiooni EARTh liige.

Räägi lähemalt Holistika Instituudist

Holistika Instituut on täiskasvanute täienduskoolitusasutus. Me pakume tervise ja heaolu valdkonda kuuluvaid koolitusi ning tegeleme holistilise maailmanägemuse tutvustamise ja holistilise regressiooniteraapia arendamisega.  Meie missiooniks on olla inimestele teenäitajaks ja toeks enesearengus, et igaühest saaks iseenda parim väljaanne.

Meie visiooniks on inimene, kes mõtleb selgelt ja kriitiliselt ning teeb oma elus otsustuseid ja valikuid, mis teevad teda õnnelikumaks, tervemaks, loovamaks ja edukamaks. Holistiline inimene teab, et kõik on üks ja kõik on kõigega seotud ning seetõttu ta arvestab teiste inimeste ja elukeskkonnaga kõige laiemas mõttes.

Edukas Eesti Ettevõte, just sellise tiitli on Holistika Instituut mitmel korral saanud Krediidiinfo AS-ilt. AA klassi kuuluvad reitingud räägivad ettevõtte heast majandusolukorrast, tublidest finantstulemustest ning korrektsest maksekäitumisest. Bisnode Estonia AS on meid mitu korda paigutanud krediidireitingu kõrgeimasse AAA® klassi. Sellise reitingu on saavutanud ainult 3,8% kõigist Eesti ettevõtetest. Lisaks eelnevale on instituut ära märgitud Äripäeva koolitusfirmade TOP-is, asetudes 2015. aastal koostatud edetabelis 8. kohale.

Esimene regressiooniterapeutide koolitus Eestis algas 2003. aastal ja esimene lend sai oma tunnistused 2006. aasta suvel. Viieteiskümnest tolleaegsest lõpetajast seitse töötab ka täna terapeudina, olles rohkem kui kümne tööaasta jooksul kogunud soliidse kogemuste pagasi. Teine lend terapeute lõpetas 2010. aasta juulis ning kolmas 2012. aasta mais. Meie neljas lend sai lõputunnistused 2014. aasta septembris. Nemad olid esimesed, kes lõpetasid instituudi koos
kutseeksami sooritamisega.

Kutsetunnistus annab kvalifikatsiooni “holistilise regressiooni terapeut”, mis kuulub elukutsete klassifikatsioonis täiendmeditsiini ja loodusravi alla. 2018. aasta oktoobris õnnitlesime kaheksanda lennu lõpetajaid. Terapeudiväljaõppe on läbinud 117 spetsialisti, kes tegutsevad aktiivselt terapeutidena või kasutavad koolitusel omandatud teadmisi ja oskusi muus kutsetöös.

Instituudi koolitusi, kursusi ja töötubasid viivad läbi põhiliselt Eesti holistilise regressiooni terapeudid, koolitajad, arstid ja psühholoogid, kuid me teeme koostööd ka külalisõppejõududega Taanist, Soomest ja Venemaalt. Ühtekokku õpib Holistika Instituudis hetkel üle 200 inimese. Seisuga 11. juuni 2019 on koolituse esimese astme “Holistiline treening” läbinud 736 inimest.

Milline on sinu kui Holistika Instituudi juhi õpetlik lugu oma tee algusest?

Ma ei tea, kust see julgus tuli, et instituut rajada, sest ega ma alguses ise ka suhelda ei osanud. See oli väga õpetlik aeg. Eks huvi asja õppida on ikka pigem siis, kui endal ka kusagilt king pigistab. Minul olid mureks suhted ja enesehinnang. See töö aitas mul paremini aru saada, mis need inimestevahelised suhted siis on, et nö elementaarset silumist teha.

Kui psühholoogi tee on tavaliselt individuaalsest tööst gruppideni, siis minul oli vastupidi. Psühhoteraapia „tõmbas mind sisse“, õppisin juurde mitu erinevat teraapiasuunda ja aina huvitavamaks läks. Igal terapeudikoolitusel oli vaja tegeleda iseendaga. Kõigepealt proovi iseenda peal järgi ja siis hakka teisi inimesi aitama.

Eksistentsiaalne psühhoteraapia sobis mulle väga hästi. Olla või mitte olla, kuidas olla, mis on inimlikud väärtused? Need küsimused sundisid palju mõtlema selle üle, mis on siis need minu elu väärtused. Sellest edasi tuli pereteraapia: kuidas perekond kui süsteem töötab? Loomulikult analüüsisin
enda peret ja seda, kuidas mina olen kasvanud.

Seejärel tulid lahenduskeskne lühiteraapia ja gestaltteraapia, minu suur armastus. Gestaldis tegeldakse emotsioonidega, vaadatakse just seda, kus on see peamine drive, mis meid juhib – need on ju emotsioonid. Mõistus ütleb „ära tee“, aga emotsioon paneb ikka tegema ja pärast mõtled, et oi, pagan, olukord läks kontrolli alt välja. Seda juhtub ka kõige targematel. Emotsioon mängib ikka intellekti üle. 

Minu gestaltterapeudi karjäär lõppes kolmanda koolitusaastaga, kui selgus, et minu enda probleemid ei lahenenud. Minu jaoks oli suur probleem suhted emaga ja minu enda depressiivsus, rahulolematus kõigega, pidevad negatiivse värvinguga mõtted. Idealist minus ei leppinud sellega, et ma ei suutnud probleemidest lõplikult vabaneda.

Marina, kas sinu arvates on iga asja võimalik paremini teha?

Jah, minu elu läks edasi, kuni ise jõudsin sellise teraapiani, kus inimene viskab pikali diivanile, paneb silmad kinni ja uurib, mis tema sisemaailmas toimub. See muutis minu elu, oli hoopis teistsugune viis kui kõik muud teraapiad, kus inimesed omavahel vestlevad. See on viis, millega tõepoolest saab muutusi esile kutsuda.

Kui ma nüüd oma elule tagasi vaatan, siis kogu mu elu on olnud ettevalmistuseks selleks hetkeks, kus ma olen praegu ja ei ole olnud ühtegi mõttetut käiku ega õpingut – igast asjast on olnud midagi kasu. Elu ise on mind selleni juhtinud – ma olen midagi soovinud, unistanud sellisest inimeste abistamise viisist, mis tõepoolest aitaks inimestel unustada need probleemid, mis elust rõõmu tundmist takistavad, et tekiks uus tasand.

Filosoofid, tippjuhid ja kultuuritegelased on paljud täna juba vaimsel teel. Miks seda Eestis naeruvääristatakse või peetakse „uhuu-asjaks“, kui inimene hakkab vaatama enda sisse? Kust see tuleb?

Tuleb eristada, mis on eneseabi-koolitus või see, mida eesti meedias nimetatakse esoteerikaks. Need on kaks eri asja. Ma arvan, et inimestel on soov uskuda sellesse, et imed on võimalikud ja see toob inimesed esoteerika juurde. Aga tõesti, esoteerika-maailm on väga kirju. On palju erineva tausta, oskuste ja veendumustega inimesi.

Mis on see, mida inimene Holistika Instituudis ühe aastaga õpib?

Koolituse tunnuslauseks sobib „Enda juurde koju“ ehk iseenda juurde jõudmine. Inimese enesetunne ja olek läheb siis kehvaks, kui ta ei ole enam endaga kontaktis. Kui inimesel ei ole oskust tähelepanu enda peale pöörata, siis kannatab selle all kogu tema elu. Meie tervis sõltub sellest, kui palju me ennast märkame, kuidas oma keha signaale vastu võtame või ei võta. Kui
endaga kontakti pole, siis inimene ei saagi oma elu õnnelikult elada, see ei ole võimalik, sest tema suhted kannatavad, tervis kannatab ja ta ise on rahulolematu ega suuda teha valikuid, mis on tema endaga kooskõlas.

Meie koolitus toob inimesed iseenda juurde, enda sisse. Selle neljateistkümne kuu jooksul saab inimene suhestuda iseendaga. Meil on kaheksa erinevat moodulit, mis on nagu peeglid, mis peegeldavad inimest erineva nurga alt, et paremini aru saada, kes ma siis olen. Need, kes tulevad koolitusele ja pärast sealt lahkuvad, on täiesti erinevad inimesed. See koolitus on suur muutuste katalüsaator.

Siin on üks „ohtlik“ osa ka – kui inimene on muutunud enda jaoks paremaks, armsamaks, aga keskkond, kuhu ta tagasi läheb on sama ja teised arvavad, et ta on ära keeranud, mida sellises olukorras teha?

Tuleb elus kasutada neid võtteid, mida nad siin õpivad – pööra tähelepanu teistele inimestele, et nad ei tunneks, et kaotavad su vaid saavad sind paremini tundma. Enda avamine ja teiste ärakuulamise oskus aitab luua paremad suhted nende inimestega. Eks tuleb keerulisi olukordi ette küll.

Kas inimene võib kukkuda ka tagasi samasse seisu kui aasta tagasi?

Peaasi, et inimene ei jääks üksi. Hea õhkkond koolitusgrupis, regulaarsed kohtumised  väiksemates grupikestes, loovad turvavõrgustiku. Raskel hetkel nad suhtlevad omavahel ja saavad tuge. „Helista kasvõi öösel!“, pole haruldus. Igal õppijal on terapeut, kelle juurde oma murega minna, abi saab paari- ja pereteraapiast. Sagedasem stsenaarium näitab, et algul on naine
koolitusel ja järgmisel aastal osaleb mees.

Milline on parim muutus, mida olete näinud?

Olen rahul, kui kuulen, et kellegi sassis suhted kodus on saanud soojemaks kui eales varem. Inimesed on vahetanud elukutset. Üks suur muutuja on meie väga tore terapeut, kes oli pangas tööl, lähenedes neljakümnendale eluaastale, muutis täiesti oma karjääri. Inimesed saavad uusi ideid, rakendavad terviklikku lähenemist oma töös ja karjäär saab uue hingamise.

Millal on õige aeg teie grupiga liituda?

Me proovisime teha sarnast koolitust 18-25-aastastele ja see ei läinud käima, sest noortel on teised eesmärgid ja nad alles avastavad elu. Põhiosa on 30+ ja teises otsas ei ole piiranguid üldse. Selleks, et iseennast uurida, elada õnnelikuma tundega, ei ole kunagi hilja, mitte üheski vanuses!

Vaata saadet "Puuduta mind" ÕL veebis ja FBs neljapäeval kell 18 

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloud'ist SIIT!

"Puuduta mind" - Anu Saagim; Marina Eberth; Sirje Presnal Foto: Erki Pärnaku

Holistika Instituudi kohta leiad rohem infot SIIT!