Homaar ehk merivähk.Foto: PantherMedia/Scanpix
Maailm
17. juuli 2019, 15:00

Avaldatud 16. juulil kell 20, uuendatud 17. juulil kell 15

PEENED SÖÖGID-JOOGID: merivähkidega maiustanud Prantsusmaa keskkonnaminister astus tagasi (9)

Prantsusmaa keskkonnaminister François de Rugy astus ametist tagasi süüdistatuna maksumaksja raha kulutamises kallite õhtusöökide ja oma kodu remondi peale. Mees ise eitab süüdistusi, kuid leidis, et kuulujutud ei lasknud tal oma tööd teha, vahendab Zeit Online.

45aastane François de Rugy on väga vihane Prantsuse meedia peale, süüdistades viimast tema lintšimises. Tema sõnul kulus tal kõlakate vastu võitlemisele nii palju energiat, et tööd ei jõudnudki enam teha. Seega, sõnas de Rugy, on mõistlikum ametist tagasi astuda. Ta on kaheksas minister, kes president Emmanuel Macroni valitsemisajal ameti maha paneb.

Uuriv veebiväljaanne Médiapart avaldas koguni neli lugu sellest, kuidas François de Rugy raha raiskas. Näiteks korraldas ta veel Rahvusassamblee presidendi ametis ajavahemikus oktoober 2017 - juuni 2018 kümme luksuslikku õhtusööki, kus laual olid homaarid, kallis šampanja ja vein.

Õhtusöökidel osales kuni 30 inimest, kes olid peamiselt mehe ajakirjanikust abikaasa Séverine´i lähikonnast. Õhtusöökide eest tasus parlament.
Médiapart tõi eriliselt esile de Rugy isu peente veinide ja homaaride järele.

Armastust nende toodete vastu de Rugy eitas. „Mulle ei meeldi homaarid, ma ei söö neid, ma tegelikult üldse ei talu igasugu koorikloomi,“ vaidles de Rugy telekanalis BFMTV. „Austrid ei meeldi, vihkan kalamarja, šampus ajab mul pea valutama,“ loetles ta. Mees tunnistas siiski, et korraldas õhtusööke, kuid need käivat ameti juurde.
Kümme kuud keskkonnaministrina töötanud François de Rugy mantlipärijaks saab presidendikantselei teatel senine transpordiminister Elisabeth Borne.