Matti Vanhanen 2010. aastal. Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
16. juuli 2019, 10:14

Soome ekspeaminister Vanhanen: „Neeruvähk tuli nagu välk selgest taevast.“

Soome endisel peaministril Matti Vanhanenil (63) on katsumusterohke aasta. Seljataga on neeruvähioperatsioon, ees seisab aga raske südamelõikus.

Iltalehti kirjutab, et 2003-2010 Soome peaministrina tegutsenud ning tänavu juunis Eduskunta spiikriks kinnitatud Vanhanen on eelmisest aastast saadik valmistunud suureks südamelõikuseks. Ent kui ta juunis plaanilisele uuringule läks, diagnoositi tal neeruvähk. Mingeid sümptomeid polnud poliitik tundnud.

"Arvan, et igaüks, kes on kas ise või oma lähiringis vähiga kokku puutunud, teab, mis tunne on sellest teada saada. See tuli nagu välk selgest taevast," rääkis Vanhanen Iltalehtile.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Keskusta (@suomenkeskusta) on

Arst tõdes, et pahaloomuline kasvaja tuleb kiiremas korras eemaldada. Vanhanen jäi ilma ühest neerust. "Praegu paistab, et sellest piisas ja järelravi pole vaja. Kahe kuu pärast on esimene kontroll, kus on näha, kas see prognoos peab paika," ütles Vanhanen ning avaldas tänu meedikutele. "Ma ei tundnud, et olen vähilõikusel Eduskunta spiikrina, vaid tavalise kodanikuna, ühe patsiendina teiste seas. Ma ei puutunud kordagi kokku vahettegemisega, ja nii peabki olema." 

Augustis seisab Vanhanenil ees lahtine südamelõikus, mille käigus paigaldatakse südamesse uus klapp. "See paneb rohkem mõtlema kui neerulõikus. Aga usaldan nüüdki arste." Iltalehti teatel püütakse operatsiooni käigus jagu saada ka Vanhaneni ammu kimbutanud rütmihäiretest. 

Mitu järjestikust lõikust ei saa olla kerge üleelamine, kuid Vanhanen püüab kõike stoiliselt võtta. "Eks ma olen juba pensionieas," nendib ta. "Suhtun asjadesse üsna ratsionaalselt ja usaldan arstide analüüsidesse ja hinnangutesse."

Soome poliitikut häirib aga see, et vähi puhul räägitakse tihti patsiendi võitlusest haigusega. "Ühe vähki surnud inimese abikaasa ütles õigesti: asi polnud tema mehe võitlusvaimus ega tahtejõus, vaid ta suri, sest vähki ei suudetud ravida. Mõnel teisel puhul on vähk jällegi ravitav."