Foto: TIINA KÕRTSINI
Eesti
16. juuli 2019, 00:10

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas vanglast pani plehku 20 inimest korraga (1)

Poole kaheksa paiku õhtul kärgatasid Harkus lasud. Oli 16. juuli 1996, kui interneeritud illegaalide vangilaagrist pani plehku 20 meest korraga. Osa oli lukke lõhkunud, teised hoidsid vanglaametnikke kinni. Kui jooksu läksid, siis püüti neid valvetornidest tulistatud hoiatuslaskudega peatada, aga sellest ei hoolitud.

Kokku oli tol õhtul vangilaagris 54 illegaali, kes ootasid riigist väljasaatmist. Putku panid mehed, kes vanglaametnike iseloomustusel olid kõige pretensioonikamad, aga tegelik põhjus näis olevat see, et nad olid nii kaua Harkus istunud, et ei jõudnud enam oodata, mis nendega lõpuks ette võetakse. „Dokumentideta, rahata ja ohtlikud,“ kirjutasid neist ajalehed.

Põgenikke otsima suudeti napi poole tunniga koondada paarsada politseinikku. Tallinna viivad teed võeti tiheda valve alla. Küllalt kiiresti, juba järgmise päeva hommikuks, oli 11 põgenikku tabatud. Teistega läks kauem aega. Üks neist oli juba Sillamäele välja jõudnud. Kaks plehkupannut jõudsid Riiga, kus läksid Rootsi saatkonda asüüli paluma. 

Nende kahe eestvedajaks oli Apicol Louis, kes sekeldas kõige agaramalt ka Harkust põgenemist korraldades. Ennast maailmakodanikuks ja prantslaseks nimetanud Apicol oli Harkus olnud juba paar aastat. Nimest hoolimata polnud ta aga Prantsuse konsulaadi andmeil kunagi Prantsusmaal elanud. Eesti konsulaarametniku tulek ehmatas nad ära. Jooksid minema ja asüüli saamiseks vajalikud paberid jäid täitmata.