Metallica kontserdi lavaehitus TartusFoto: Jüri Kartul/Live Nation Estonia
Üritused
15. juuli 2019, 12:30

FOTOD | Lava kerkib! Metallica toob neljapäeval Tartusse kümned tuhanded muusikasõbrad (25)

Juba sel neljapäeval müristab Tartus Eesti Rahva Muuseumi õuel Metallica ja toob kontserdile umbes 60 000 muusikasõpra Eestist ja mujaltki. Lavaehitus on juba hoo sisse saanud.

Live Nation Estonia produktsioonijuhi Mihkel Sirelpuu sõnul voorib lavatehnikaga täidetuid rekasid Raadi lennuväljale ligi 60 tükki. “Need sisaldavad lava, lava ehituseks vajalikku tehnikat, kuid nende 60 sees on ka riietusruumid, bändi oma catering ja kõik muu nende eluks vajalik,” selgitab ta. Oma oma rekade ja bussidega tulevad kohale ka soojendusbändid Ghost ja Bokassa.

 

Lisaks sellele on Sirelpuu sõnul Tallinnast Raadile toodud lava ehituseks vajalik materjal ja masinad: sajad raudteeliiprid, kahveltõstukid, käärtõstukid, kraanad ja kaheksa kilomeetrit aeda. Kõik see on vajalik, et ehitada Raadi lennuraja, ehk 70 meetri laiune lava. Sirelpuu sõnul on Metallica lava võrreldes tavapärastega pigem suuremapoolne. 

“Sügavust on laval kohati 30-40 meetrit. Lava all on tegelikult täitsa teine maailm, kus bändid end valmis seavad ja lava alt lavale astuvad,” ütleb ta. Metallica lava on eriline ka selle poolest, et sel pole katust.

“See on esimene kord, kui mina ilma katuseta lava olen teinud, ei ole enne ka ühegi artistiga töötanud, kellel katuseta lava oleks,” tõdeb Sirelpuu. “Olgu vihm, või nagu Eestis kombeks, juulikuus lumi maas, sõu jätkub ja bänd mängib edasi.”

Sirelpuu sõnul on Metallica erisoov seotud turvalisusega. “Hästi suur rõhk on turvalisusel ja olime siin hetk tagasi Tartu tööinspektsiooni esindajatega. Hästi kõrgelt on paika pandud, millised turvanõuded lisaks meie Eesti seadustele peavad paigas olema,” selgitab ta.

“See nimekiri, mida nad kohalikelt inimestelt soovivad on ikka päris mitukümmend A4 lehte, alates väiksematest asjadest, et kõikidel töötajatel peavad olema oma tööriistad, turvalahendused, siis kõik, mida riietusruumides tarvis on jne,” räägib ta. 

Sirelpuu sõnul on lava ehitus siiani komplikatsioonideta möödunud. “Meil on kõik hästi, Tartu linn on meid suurepäraselt vastu võtnud, linna toetus on uskumatult soe ja koostöövalmis. Mõnus on teha!”

VEEL ARVE: 

Metallica Worldwide tuuril on:

kolm lava, mida mööda maailma kaasas veetakse. Samal ajal kui ühel laval esinetakse, ehitatakse juba järgmise koha lava ja võetakse maha eelmise esinemise lava. Iga lava ehitatakse ja võetakse lahti tuuri isikliku meeskonna poolt, kuhu kuulub 30 inimest. Lava ehitamiseks kulub meeskonnal kaks päeva.

230 meeskonnaliiget, kes tegutsevad lava taga samal ajal, kui bänd kümnete tuhandete ees rokib. Meeskonda kuuluvad muidugi heli- ja valgustehnikud, mehaanikud, kuid ka autojuhid ja isegi kokk. 

viis ekraani, nii ei ole vahet, kus sa kontserdil asud, sa näed ikka, mis laval toimub. Bändi seljatagune on tehtud viiest suurest LED-ekraanist.