Muhumaad ja Saaremaad ühendav Väikese väina tamm.Foto: Alar Truu
Eesti
15. juuli 2019, 00:02

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas avati „Sinovjevi sild“ Muhu ja Saaremaa vahel (5)

„15. juulil sõitis Liivimaa kuberneri herra kindralmajor Surovzov (Vladimir Surovtsev) Kuressaare linnast Väikse väina sillale, kus see viimane, kui täiesti valmis, sisse õnnistatud sai... Kell 1/2 4 jõudis ektselents Väikse väina sillale paljude ametnikkude saadetud, kus „Sinovjevi sild“ avatud sai,“ kirjutas Saaremaa ajaleht 1896. aastal.

Nurgakivi oli väinatammile pannud Kinda laiul 1894. aasta juulis eelmine kuberner Mihhail Zinovjev. Sellest siis ka selle esialgne nimi. Tammi ajalugu ulatub aga palju kaugemale. Juba 1865. aastal olid selle esimesed eskiisid valmis ja tsaaririik omapoolse panuse andnud –  poole esialgselt kavandatud rahast. Ehituse algus siiski venis. Vahepeal olevat jõudnud Kuivastu mõisnik raha laiaks lüüa.

Lõpuks sai 3,5 kilomeetri pikkune ning umbes kuue ja poole meetri laiune tamm valmis.  Ehitamas oli kiirematel päevadel paarsada talupoega. Ühe sülla tammi eest maksti nelja hea lüpsilehma hind, kuni 60 rubla kullas. Sestap mindi ehitama heal meelel. 

Tollane väinatamm polnud just kiita. Servapostid võtsid selle laiust maha ja sõiduteeks jäi vaid viie meetri ringis. Isegi vankritel oli raske teineteisest mööda pääseda. Samuti käisid kõrgvee ajal lained tammist üle ja teekate muutus mülkaks. Seda tuli laiendada ja remontida ning bussiühenduse tarvis asfalt maha panna.