Prabhudeep Singh ja Prabhudeep Kaur - Hatu joogamõisa peremees ja perenaine.
Puuduta mind
12. juuli 2019, 17:07

"PUUDUTA MIND" | Eesti esimesel kundalini jooga festivalil keskendutakse ärevushäireid leevendavatele meditatsioonidele (3)

Hatu joogamõisas toimub 19.-21. juulini Eesti esimene kundalini jooga festival. Eesti joogaõpetajaid esindavad teiste seas Prabhudeep Singh ja Prabhudeep Kaur, kes on Hatu joogamõisa peremees ja perenaine.

Teil on väga keerulised nimed. Kust need tulevad?

Prabhudeep Kaur: Nimed kõik tähendavad midagi ja nende tähendus tuleneb numeroloogiast. Kõigil nimedel on lõpus Singh või Kaur. Kaur on „printsess“ ja Singh „lõvikuningas“. Minu nimi tähendab tõlkes „looja, valguseprintsessi“ ja minu abikaasa on „looja, valgusekuningas“.

Nimede algupära ja mõte on see, et need on pidevaks meeldetuletajaks ja juhatajaks sellel teekonnal, mida meie hing on tulnud siia manifestatsiooni kogema. Need tuletavad pidevalt meelde meie missiooni jagada valgust ja elada valguses.

Kuidas sai alguse teie joogateekond?

Prabhudeep Kaur: Minu puhul on olnud kundalini jooga väga võimas ärataja ning enda ja enda väe leidmise tehnoloogia. Sattusin selle juurde 2006 või 2007, täpselt ei mäletagi, kui läksin kundalini jooga algajatekursusele. Kohe alguses lausa armusin sellesse. See on üks harukordne joogaliik, mis kätkeb hästi palju erinevaid tehnikaid.

Enamik inimesi kogeb peale joogatundi endas suurt energiavoogu ja selginemisetunnet. Nii ma sellele teele sattusin. Minu kasvamine sellel teekonnal jätkus. Aastal 2010 läksin kundalini jooga õpetajate koolitusele.

Tänaseks olen ma õppeprotsessis, milles paralleelselt õpetamisega ise õpin
õpetajate õpetajaks. Olen sellega intensiivselt tegelenud viimased kaks aastat. Korraldame Hatu mõisas ka joogaõpetajate koolitusi.

Prabhudeep Singh: Minu puhul sai alguse üheksa aastat tagasi. Nägin, kui hästi see minu kaasale mõjus ja tema mind natuke jooga juurde ka suunas. Peale esimesi kundalini jooga kogemusi tundsin ennast suurepäraselt ja sain aru, et saan kundalini jooga abil elus paremini ja tasakaalukamalt hakkama. Tundsin, et elukorralduses oli vaja midagi muuta, et elustiil oleks mind toetav.

Prabhudeep Kaur: Kundalini jooga on nn majapidajate jooga. See on inimestele, kellel on pere, kes käivad tööl, kes on kontaktis maise eluga. Teeme kõiki neid praktikaid selleks, et olla selles kiires, pulbitsevas maailmas õnnelikud, tasakaalukad ja tunda ennast hästi. 

Peate koos Hatu mõisa. Mis on Hatu mõisa pidamise võtmeks või missiooniks? Kas see on äri nagu iga teine?

Prabhudeep Singh: See on ikkagi missioonitunne.

Prabhudeep Kaur: See on valguse jagamise missioon, mis on seotud ka materiaalsusega. Kuid ka meie keha peab olema olema korras. Hatu mõis on jah teatud mõttes ettevõtmine, kuid me pole kasumit taotlev ettevõte. Pigem on see nagu tuleviku ettevõtlus. See on inimeste heaolu taotlev ettevõte.

Mis on kundalini joogas kõige tähtsam filosoofiline mõte, mida järgitakse, ja mis on lõppeesmärk?

Prabhudeep Kaur: Kui filosoofiliselt väljendada, siis kundalini jooga viib meid järjest lähemale kogemisele, et me pole eraldatud. Üks oluline mantra on „Ek Ong Kar“. See tähendab, et looja on kõige looduga üks. Inimesena on osa Loojast meis kõigis olemas algupäraselt. Looja väljendab ennast läbi meie. See annabki kundalini joogidele sellise väga spetsiifilise vastupidavuse ja võimekuse elust neutraalselt läbi minna. Ehk see annab sellise sügava seesmise tunnetuse, et sa ei ole kunagi üksi.

Prabhudeep Singh: Lihtsalt öeldes on kõik üks.

Prabhudeep Kaur: Kundalini jooga ei ole tegelikult filosoofia. See on hoopis midagi sellist, mida kogetakse praktilisel moel. Me elame seda filosoofiat. Me teeme praktikaid, mis panevad meid läbi füüsiliste kogemuste, läbi seesmiste taipamiste seda ühendust kogema. Ja see toob hingerahu. Kundalini jooga oma praktikatega nagu kultiveerib seda ühtsuse- ja üksolemisekogemust igapäevaselt. Ja seda siis läbi oma keha, meele ja hinge tasakaalustamise. Astume kogedes lähemale oma hingele, oma tõelisele olemusele, et elada
oma tõelist eesmärki.

Kuidas te festivalile õpetajaid valisite?

Prabhudeep Kaur: Oluline on sellele festivalile kaasata Eestist selliseidõpetajaid, kes on siin juba kaua tegutsenud ja seda missiooni kandnud. Teine ajend on tuua inimesi kokku ülendatud ja lõdvestunud olemisse, et jagada kogemusi. Ehk siis tulla ühiselt kokku sellesse energiasse ja tunda rõõmu praktiseerimisest ja niisama olemisest.

Prabhudeep Singh: Kuigi sündmuse nimi on kundalini jooga festival, pole see mõeldud ainult kundalini joogat harrastavatele inimestele, vaid avatud ka neile, kes tahavad teada, mis on kundalini jooga. Töötoad on väga avatud vestlusringis, kõik saavad oma küsimustele vastused.

Festivalil osalemiseks ei pea seega omama mingit kundalini jooga taset?

Prabhudeep Singh: Ei ole oluline, kas inimene on varem kundalini joogat praktiseerinud, ei ole oluline, mis soost sa oled, ei ole oluline, kas on mingi religioosne kuuluvus või suund elus. Absoluutselt kõik on oodatud ja teretulnud.

Prabhudeep Kaur: Festival sobib hästi inimestele, kes soovivad stressimaandust, soovivad igapäevaellu tasakaalu tuua. Meil on 8000 erinevat kundalini jooga harjutusteseeriat ja meditatsiooni. Üsna tihti on praktikad suunatud mingi kindla probleemi lahendamiseks. Näiteks ärevushäireid leevendavad meditatsioonid.

Festivali mõte on veel ka see, et me muutume pidevalt globaalsemaks. Me pole ainult Eesti kogukond. Üksolemine muutub globaalsemaks. Inimesed tulevad kokku erinevatest maailmanurkadest. Osa esinejaid on välismaalt.

Prabhudeep Kaur: Jah, esinejaid on tulemas ka välismaalt. Kundalini jooga õpetajad reisivadki hästi palju üle maailma ja jagavad sedasi õpetustevalgust.

Prabhudeep Singh: Soovin veel rõhutada, et festival on mõeldud kõigile. On ka lasteala lastejoogaga ja muude tegevustega lastele. Seda kõike selleks, et vanemad saaksid töötubades rahulikult osaleda.