Üritused
13. juuli 2019, 08:48

GALERII JA VIDEO | Ed Sheeran enne enda tuntuima loo esitamist: kui sa ei tea neid laulusõnu, oled valel kontserdil (8)

„Saite parkimiskoha?” küsib üks eestlane enda sõbralt poe parkimisplatsil, mille peale teine vastab: „Jaa, lõpuks!”, millele järgneb kõige siiram rõõmuhüüatus: „Jess!” – ehk kuidas oli enamik kontserdikülastajatest võimatul missioonil leida parkimiskoht Ed Sheerani kontserdil.

Läti sildist läbi sõites on näha juba päris viisakalt Eesti numbrimärgiga autosid. Riiga jõudes, aga tabab reaalsus – Briti laulja on kohale meelitanud tõepoolest paljusid eestlasi, millest annavad aimu meeletud ummikud, millega Riia linn meid koheselt õnnistab.

Kontsert toimub väiksel saarel nimega Lucavsala, kuhu suuremad Ed Sheerani fännid on juba kella neljaks kohale tulnud. Enne, kui ka mina saan enda reporteri koha sisse võtta, tuleb läbida õhtu suurim takistuskivi – kuhu auto parkida.

Naiivselt keerame Lucavsala sildi juurest läbi ning jõuame juba peaaegu kontserdipaigani, kui ees seisavad politseinikud, kes ei lase edasi sõita. Olgu, äkki veab ja saame auto parkida poeparklasse, mis seal samas on.

Politsei küsib, kas tuleme poodi, vastame eitavalt, mille peale politseinik ütleb, et siis me ei saa siia jääda ning palub ära sõita.

Kuid sealt ära sõitmine on omaette huumor – ummik ummiku otsa. Seisame ühe koha peal üle kümne minuti, kui lõpuks asi hakkab liikuma ja saame tee peale keerata.

Kuhu auto panna? – on küsimus, mis kerkib jälle esile. Lõpuks paneme Maxima parklasse, mis on piisavalt suur, kuid jätab mulje, et 90% autodest on kontserdikülastajate omad. "Kohalikke võib ikka vihaseks ajada," mõtlen.

Mõned meetrid edasi kuulen kõndides, kuidas kaks eestlasest sõpra räägivad omavahel. „Saite parkimiskoha?” küsib üks, mille peale teine vastab: „Jaa, lõpuks!” millele järgneb kõige siiram rõõmuhüüatus: „Jess!”

Esimeseks soojendusesinejaks on Rootsi lauljatar Zara Larsson, kes alustab enda esinemist lauluga „Symphony”, mis paneb juba esimese taktiga jala tatsuma ning ümberringi inimesed kaasa ümisema. Isegi kui oli palju inimesi, kes nautisid Zara esinemist, siis kontserdipaik oli selleks ajaks veel kaunis tühi.

Inglise laulja James Bay meelitas juba rohkem inimesi ning enne, kui tähele panin, oli suurtest vahedest, mida inimesed omavahele jätsid, saanud külg-külje vastu seismine. James Bay laulab enda tuntumad laule, mille hulka kuuluvad ka „Wild Love” ja „Hold Back The River”.

Kavas oli kirjas, et Ed Sheerani esinemine hakkab kell üheksa õhtul. Olin arvestanud, et see nagunii ei juhtu nii ning ta hilineb vähemalt 10-15 minutit, nagu kuulsustel kombeks on. Ent minu üllatuseks astub staar täpselt kell 21:00 lavale lauldes enda ühte tuntumat hitti „Castle on the Hill” ning haarab rahva endaga pea kahe-tunnisele segamatule kontserdile kaasa.

Riia kontsert on laulja jaoks eriline seetõttu, sest samal päeval ilmus tema uus album „No.6 Collaborations Project”.

Kahe tunni jooksul saab kuulda enamjaolt albumi „Divide” laule, ent fännide rõõmustuseks laulab ta ka esimesest kui ka värskeimast albumist laule.

Ed Sheeran on inimesi algusest peale võlunud enda muusikaga ja sellega, et mehel ei ole laval olemiseks vaja mitte midagi muud kui mikrofoni, kitarri ja loop pedalit. 

Muusiku kõik lood panevad tahtmatult inimesi omaette südamest ohkama, kuid üks laul on pugenud vist iga Ed Sheerani fänni südamesse ning sööbinud mällu. „Kui sa ei tea neid laulusõnu, siis sa oled valel kontserdil,” kinnitab laulja naljatades vahetult enne loo „Thinking Out Loud” esitamist, millele järgneb rahva naerupahvatus.

Ed Sheerani ajal otsustavad kaks Eesti naist inimeste vahele trügida ja hakkavad oma probleeme üsna valjuhäälselt lahendama, mis korra võtab pöörde, mis võib potentsiaalse kähmlusega lõppeda. Paaril korral võtavad sõna ka kontserdikülastajad ja paluvad neil kuskil mujal leida isiklikkele probleemidele lahendust, kuid tulutult.

Lõpuks aga saab üks naistest aru, et pole mõtet teiste ees enda tüli lahendada ning otsustab ka sõbrannalt käest haarata öeldes, et lähme räägime sellest mujal. „Thank you! (Aitäh sulle! - toim.)” ütleb lätlane neile.

Ent üldiselt on kontsert tõepoolest häirimatu, sest inimesed on üllatavalt kained ning viisakad ja ei trügi. Ning mis mind veel positiivselt üllatab on see, et inimesed ei tule enda joogitopsidega rahvasekka ega aja iga teise peale alkoholi.

Lava on üsna väike ja ekraanidki võiksid suuremad olla, sest kui mõni pikem mees seisab mu ees, siis ekraani ma ei näe ning paneb kohe kiruma, miks ei oleks võinud mul geenidega pikkust natuke rohkem kaasa tulla. Rahvast on meeletult palju, mistõttu näeb ka lava automaatselt mannetult väike välja. Sellest hoolimata on igal juhul meeldiv Ed Sheerani vaadata ja kuulata.

Isegi, kui korralduslik pool oli pisut nigel ja järgmiseks korraks soovitaksin rohkem mõelda ka parkimiskohtade peale, siis kontsert ise oli mõnus elamus ning mis tuletas meelde, et võib-olla peaksin enda muusikaesitlusloendi üle vaatama ja sinna uuesti paar tema laulu sisse põikama.