Donald Trump andis 2018. aastal proua Adelsonine Presidendi VabadusmedaliFoto: Reuters/Scanpix
Maailm
12. juuli 2019, 17:20

MEGAMILJARDÄRI NAINE: piiblisse peaks lisama Trumpi raamatu! (6)

Ärimees Sheldon Adelsoni abikaasa Miriam leiab perekonnale kuuluva ajalehe Las Vegas Review-Journal arvamusküljel, et Ühendriikide president Donald Trump vääriks omanimelist raamatut kristlaste pühakirjas. Kas see oleks võimalik?

USA Today pöördus Adelsoni ettepaneku osas piibliasjatundja, usuloolase dr Joel M. Hoffmani poole. Ta osutab, et Adelson võtab Trumpist rääkides eeskujuks Estri raamatu Vanast Testamendist, mis kirjeldab juutide päästmist, kui nood elavad võõral maal. Trump on Adelsoni silmis kui moodsa aja Ester.

„Kas oleks liiga palju palvetada, et kord saabuks päev, mil piibel saab Trumpi raamatu, täpselt nagu seal on Estri raamat, mis tähistab juutide vabastamist iidsest Pärsiast?“ mõtiskleb Adelson oma kirjutises. Sama artikkel ilmus ka Iisraeli väljaandes, mis samuti Adelsonidele kuulub.

„Ma lugesin selle proua Adelsoni artikli läbi,“ räägib dr Hoffman, „ja tundub, et tema jutu iva on selles, et juudid peaksid jumaldama president Trumpi nagu nad jumaldavad Estrit. Ma arvan, et proua Adelson usub, et president Trump suudab juudid päästa. Ma arvan, et ta on siiralt hämmingus, et rohkem inimesi ei armasta praegust presidenti nii nagu tema seda teeb.“ Seda võib Adelsoni artiklist tõepoolest välja lugeda, ta kirjutab, et kunagi imestavad ajaloolased kindlasti selle üle, et Trump juutide seas populaarsem pole. Dr Hoffman rõhutab, et USA juudid on selles osas nagu iga teinegi ameeriklaste rühm: kes fännab kogu südamest, kes ei pea teda toredaks, aga mitte ka ohtlikuks ning kes leiab, et president lausa hävitab riiki.

Vastuseks sellele, kas piiblile oleks võimalik lisada mõnd uut raamatut, olgu siis Trumpi või kellegi teise nimega, vastab dr Hoffman: „Pole mingit võimalustki.“ Ta selgitab, et mitut juba piibli kokkupanemise ajal eksisteerinud raamatut kaaluti, kuid otsustati pühakirjast siiski välja jätta. Ka mitu piibli lõplikku versiooni alles jäänud raamatut oleks sealt äärepealt välja jäänud.

Kas vahepeal on keegi kunagi mingil hetkel püüdnud piiblile uusi raamatuid lisada? Dr Hoffmanile ei meenu ükski selline konkreetne juhtum, küll aga lisab ta, et selliste sõnavõttudega meenuvad talle ajaloos korduvalt välja ilmunud valeprohvetid. Ta ise kirjeldab neid kui karismaatilisi tüüpe, keda jüngrid algul tervitavad, kuid kes hiljem paraja segaduse maha jätavad.

Märkimist väärib, et Miriam Adelsoni mees Sheldon pole mitte ainult üks maailma rikkaimaid mehi (2018. aasta Forbesi listi järgi rikkuselt viieteistkümnes), vaid ka USA vabariiklaste partei megadoonor. Miriam pälvis 2018. aastal Trumpilt Presidendi Vabadusmedali.