Reedest pühapäevani ootavad kõiki meresõpru sõidud Tallinna lahel ja sadamate vahel, mereteemalised õpitoad ja näitused, meremõtlejate foorum, merepäästeõppus ja palju muud põnevat. Foto: Hendrik Osula
Eesti uudised
11. juuli 2019, 16:39

Merepäevad: Veski miinitraaleril, Koržets Haven Kakumäel ja Meisterjaan Tallinna lahel

Reedest pühapäevani toimuvate Tallinna merepäevade keskmes on sadamate vahel laevaühenduse loomine.

Nii saavad huvilised sel korral sõita lisaks Vanasadamale ja Lennusadamale Kakumäele, Piritale, Naissaarele ning Aegna saarele. Pikemaid meresõite võib nautida purjelaevaga, kiiremad sõidud teha meretaksoga. Praegu on Tallinnal juba regulaarne igapäevane laevaühendus Naissaare ja Aegnaga ning suvel alustas nädalavahetuseti tööd meretakso Pirita ja Lennusadama vahel.

„Võib öelda, et Tallinna merepäevad sarnanevad veidi Tallinna endaga, mis ei saa kunagi valmis, vaid areneb koos elanikega. Meie plaan on jätkata mere tutvustamise ja inimestele lähemale toomisega,“ ütleb merepäevade projektijuht Lennart Sundja. Tema sõnul on Haven Kakumäel asuv kalanduse teabekeskuse kalaala sel korral varasemast suurem. Kahel päeval on kohal armastatud kalakokk Vladislav Koržets koos pojaga. Sadamast saab kaasa osta värsket kala ja seda hiljem kodus Koržetsite näpunäidetest lähtudes valmistada.

Purjekad 2017. aasta Tallinna merepäevadel Foto: Teet Malsroos

„Kaks uuemat merepäevade sadamat on viimase aastaga jõudsalt arenenud. Haven Kakumäe sadamaalal avati juuni alguses Eesti modernseim merekeskus, mida tasub merepäevade ajal kindlasti uudistama minna. Seal asub ka Eesti esimene paadihotell, kus merepäevade ajal on sisse seatud disainitänav. Noblessneri sadamalinnakus on samuti palju uut. Näiteks saab tänavu esimest korda tutvuda Proto avastustehase hoonega, kus toimuvad merepäevade ajal ekskursioonid ja meisterdamise töötoad lastele,“ tutvustab Sundja.

Reedel kell 20 algab Noblessneris merepäevade avakontsert, kus lavale astuvad Anne Veski ja Reket. Kontserdi teeb eriliseks see, et nad esinevad koos miinitraaleril. „Noblessneri jahisadamas seisvale endisele miinitraalerile lava ehitamine tundus põnev väljakutse. Kuna saame selle ankurdada keset basseini, siis on võimalik avakontserti jälgida nii kailt kui ka merelt – see toetab igati Tallinna merepäevade eesmärki,“ avab Sundja tausta.

Korraldajate sõnul tõotab väga eriliseks kujuneda ka pühapäeva päikesetõusu kontsert lahel koos Meisterjaaniga. Aurik Katharina väljub Lennusadamast kell 4 hommikul, päike tõuseb muusika saatel kell 4.27, tagasi sadamasse jõutakse kell 6.

-----------------------
Ära maga maha

Reedel kell 21 Vanasadama jahisadamas Victor Crone ja Stig Rästa

Laupäeval kell 22 Lennusadamas merepäevade järelpidu „Disco Tallinn“ (piletiga)

Pühapäeval kell 15 Lennusadamas Lenna

Pühapäeval kell 17 Vanasadama jahisadamas Ultima Thule, Tõnis Mägi ja Vaiko Eplik

---------------------
Tallinna külastavad laevad

Laevadest näeb tänavu Tallinna merepäevadel Eesti ajaloolisi puust laevu Hiiu Ingel, Moonland ja Lisette. Välismaistest laevadest on oodata purjelaeva Roter Teufel Rootsist, Libavat Lätist, Alexandrat, Astridit, Svanhildi ja Ingridit Soomest ning Krazotkat Venemaalt. Purjelaev Roter Teufel on esimest korda nii Tallinnas kui ka merepäevadel.

Kõigil kolmel päeval on külastajatele avatud 60-meetrine veeteede ameti laev EVA-316. Lisaks väisab pühapäeval Lennusadamat Antarktika ekspeditsiooni purjelaev Admiral Bellingshausen.