Foto: Ago Tammik
Saund
10. juuli 2019, 15:55

Naissaarel toimub valgusmängulise kontsertetenduse „Laser ja läätsed" maailma esiettekanne

Naissaarel toimub kolmapäeval valgusmängulise kontsertetenduse „Laser ja läätsed" maailma esiettekanne Naissaarel sündinud maailmakuulsast optikust Bernhard Schmidtist.Viiel järjestikusel õhtul publiku ette jõudva kontsertetenduse „Laser ja läätsed“ autor on Hollandi helilooja Dominy Clements. „Laser ja läätsed“ on jätkuks 2013. aastal Nargenfestivalil Noblessneri valukojas lavale tulnud Clementsi ooperile „Valgustatud pimedusejünger“, mis käsitles Bernhard Schmidti elukäiku.

Teos manab vaatajate ette ühe päeva kuulsa optiku elu viimaseks jäänud 1935. aastast. Oliver Kuusik (tenor), Tiit Kikas (laserharf, viiul jt instrumendid), Kadri Toomoja (orel), lavastaja Ingmar Jõela, valguskunstnik Priidu Adlas ja helikunstnik Haar Tammik on loonud Omari küüni lummavalt vaatemängulise ja maagilise õhustiku. 

Schmidti toob ajaloohämarusest reaalsemalt vaatajale lähemale nimiosatäitja Oliver Kuusiku sugulusside saare kuulsaima elanikuga. „Loomulikult teadmine, et sa laulad ooperis oma maailmakuulsast sugulasest tema enda sünnikohas Naissaarel, lisab sellele rollile isikliku suhestatuse ja lisaväärtuse. See on südantsoojendav seos, mis aitab mul endalgi mõningaid teemasid Bernhard Schmidti rännakuil paremini mõista," nendib Kuusik.

Laval saavad kokku unistused ja läbielamised, unenäoline helikeel ning oreli kõlamaastikud. Uue dimensiooni annavad kontsertetendusele efektsed laserharfi kiired. „Harva on neid lavastusi, kus saab põhjendatult kasutada kogu olemasolevat tehnikat ning katsetada sellega kaasnevat visuaali ja helide võimekust. Eriti sürrealistlik on, et kõik toimub Naissaarel, küünis ilma riikliku elektrivõrgu toeta, päikesepaneelide ning generaatori abil," ütleb laserharfi mängija Tiit Kikas.

Nargenfestivali kunstiline juht on Tõnu Kaljuste. Festivali korraldajad paluvad beebide, väikelaste ja koertega kontserdile mitte tulla, kuna tegu ei ole kogupere kontsertetendusega.