Foto: Elmar Rauam
Eesti
10. juuli 2019, 00:01

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas algas tagavarapataljoni sõdurite vastuhakk (2)

10. juulil 100 aastat tagasi hiilis hulk Tartu tagavarapataljoni noori sõdureid õppustelt kõrvale. Tagusid tallide juures kaarte. Ohvitseri käsu peale läksid nad esiti laiali, kuid olid varsti tagasi.

See sai avavaatuseks vastuhakule, mis kahele mehele poomise ja üheksateistkümnele mahalaskmisega lõppes. Üks surmamõistetu sai põgenema.

Rahvavägi vajas hädasti mehi ja tagavarapataljoni Puiestee tänavas (endised Krasnojarski polgu kasarmud) oli suve hakul mobiliseeritud viimane reserv: valgepassimehed ja verinoored talupoisid, mõni otse karjast toodud. Kokku mitu tuhat meest, kelle taltsutamisega ülemad kuidagi hakkama ei saanud.

Pärast toda õnnetut kaardimängu võeti neli noort kinni ja saadeti vahi alla. Nüüd hakkas pataljonis mässuvaim lokkama. Järgmisel päeval murti juba relvahoidla uksed maha ja toodi kuulipildujad välja, mindi ohvitseridele kallale ja kurdeti, et kui teiste väeosade sõdurid linna peale saavad, siis neid hoitakse kasarmus kui vangis. Vahistatud nelik toodi küll väeossa tagasi, aga mehi see ei rahustanud.  

13. juulil käsutati kohale kuperjanovlased koos oma kuulipildujate ja väidetavalt isegi kahuriga. Pataljon käsutati rivvi ja kästi vastuhakkajad välja anda. Pealekaebajaid leidus. Rivi ette tõugati poolsada meest. Välikohus algas paiga peal.