Boris Johnson  (vasakul) ja Sir Kim Darroch. Pilt on tehtud 8. novembril 2017 Washingtonis. Foto: EPA/Scanpix
Maailm
10. juuli 2019, 15:50

Avaldatud 9. juulil, täiendatud 10. juulil kell 15.50

Trumpi kritiseerinud Briti suursaadik pani ameti maha (18)

Suurbritannia suursaadik Ameerika Ühendriikides Kim Darroch nimetas oma salajastes ettekannetes välisministeeriumile president Donald Trumpi kõlbmatuks ja sobimatuks riigijuhiks, kelle karjäär võib lõppeda suure häbiga, kirjutas pühapäeval memodele ligipääsu saanud Mail on Sunday. Donald Trump teatas seejärel, et suursaadikut USAs ei armastata ning nüüdsest ei tehta temaga enam tegemist.  Kolmapäeval teatas Darroch, et paneb ameti maha, sest kujunenud olukorras ei saa ta enam oma ülesandeid täita. 

„Ma ei tunne suursaadikut, kuid USAs teda ei armastata ja temast ei mõelda hästi. Me ei tee temaga enam tegemist. Suurbritannia jaoks on hea uudis see, et seal asub varsti ametisse uus peaminister,“ rõhutas Donald Trump esmaspäeval Twitteri vahendusel.

Donald Trump.  Foto: Reuters/Scanpix

Nahutada sai ka viimaseis nädalaid ametis olev Suurbritannia peaminister Theres May, kes võttis suursaadik Kim Darrochi kaitse alla. Trumpi sõnul korraldas May Brexiti asjus korralageduse, sest ei võtnud tema nõuandeid kuulda.

Theresa May. Foto: ZUMAPRESS/Scanpix

USA president on varasemalt korduvalt kiitnud Suurbritannia endist välisministrit Boris Johnsonit, kes praeguse välisministri Jeremy Hunti kõrval kandideerib konservatiivide uueks juhiks, kellest peaks saama ka järgmine peaminister.  

Parajasti Washingtonis visiidil olnud Suurbritannia väliskaubandusminister Liam Fox ütles, et suursaadik Kim Darrochi seisukohad kahjustavad USA ja Suurbritannia suhteid. Fox lubas paluda isiklikult paluda vabandust Donald Trumpi tütrelt Ivanka Trumpilt, kes töötab Valges Majas nõunikuna.

Suurbritannia välisminister Jeremy Hunt ütles, et need memod peegeldavad isiklikku arvamust, mitte Briti valitsuse oma. 65aastane Sir Kim Darroch oli tegelikult jõudnud välisteenistuses tegutsemise piirvanuseni ja oleks niikuinii tänavu välja vahetatud.