Merlyn UuskülaFoto: Toni Läänsalu
Inimesed
8. juuli 2019, 16:36

Merlyn Uusküla õppis laevajuhiks: kui see oleks lihtne, võiks igaüks meremeheks hakata (34)

„Üks samm jälle enda merearmastusele lähemale!” teatas laulja Merlyn Uusküla sotsiaalmeedias, et nüüdsest on ta volitatud väikelaeva kapten.

Merlyn räägib, et mõte laevajuhiload teha tekkis umbes viis aastat tagasi ning nüüd haaras ta härjal sarvist.

Merd, purjetamist ja paadisõitu on laulja juba pikalt armastanud. „Igal suvel saab ikka natuke merel käidud.“

Et esinemisgraafik on sel suvel hõredam kui tavaliselt, oli tal aega väikelaeva juhtimise kursus ette võtta. „Kuna nagunii beebi ka tuleb, võtan suvel natukene rahulikumalt,“ selgitab Merlyn, kelle laps peaks sündima septembri lõpus.

Raske õppustel, kerge lahingus

Laevajuhi tunnistuse saamiseks on vaja läbida ligi 60 teooriatundi, millele lisandub merepraktika. Õpingud olid Merlyni hinnangul pigem rasked, sest teooria oli väga mahukas. „Kui see oleks lihtne, siis võiks igaüks meremeheks hakata ja polekski lube vaja,“ sõnab ta.

Lisaks nõudsid õpingud matemaatikateadmisi. Vaatamata sellele, et viimased matemaatikatunnid jäävad Merlynil keskkooli aega, sai lauljatar kõigega hästi hakkama. „Viisin ennast kenasti lainele.“

Seda kinnitab asjaolu, et teooriaeksami läbis Merlyn veatult. „Kuna võtsin seda kursust väga tõsiselt ega hakanud käega lööma, siis läks mul väga hästi, sain kõik õiged vastused,“ kinnitab Merlyn.

Merele plaanib laulja esialgu minna veel kogenud inimese juhendamisel. „Kogemuste kaudu tuleb ka julgus ise sõita,“ usub Uusküla ja lisab, et sarnaselt auto juhtimisele ei ole load need, mis sõidavad. „Praegugi, kui läheks ise merele, oleks endiselt väga palju küsimusi,“ põhjendab ta.

Mootorpaati ostma ei kiirusta

Päris oma väikelaeva pole Merlynil lähiajal plaanis soetada. „Järgmistel aastatel hakkavad võib-olla sellised mõtted tekkima. Esialgu on juba päris hea, et load on tehtud.“

Kuna Merlyn reisib enda sõnul üsna palju, plaanib ta välismaal olles mootorpaadi laenutada. „Just nimelt reisidel tuli see välja, et tahaks ise merele minna, aga ei saanud, kuna lube ei olnud,“ märgib ta.

Väikelaev on kuni 24 meetri pikkune veesõiduk. Väikelaevajuhi tunnistuse võib saada inimene, kes on sooritanud eksami, on vähemalt 15aastane ning kelle tervislik seisund vastab B-kategooria mootorsõidukijuhi tervisenõuetele.