"Surematu"Foto: Pressimaterjal
Film
8. juuli 2019, 12:30

Eesti film sai Karlovy Vary filmifestivalil parima dokumentaalfilmi Grand Prix

Tšehhimaal Karlovy Varys toimunud mainekal filmifestivalil viis peaauhinna Kristallgloobuse koju Bulgaaria-Kreeka ühistööna valminud komöödia “Isa”. Parima dokumentaalfilmi auhinna sai Eesti-Läti ühistöö “Surematu”.

Võidufilm räägib ühe fotograafi püüdest toime tulla pärast naise surma aru kaotanud isaga.

Dokumentaalfilm „Surematu“ uurib, kuidas tänapäeva Venemaal „toodetakse“ kodanikke, kelle ülimaks eesmärgiks on anda oma elu isamaa eest ja saavutada seeläbi surematus.

„See on film inimestest, keda on mõjutanud propaganda“, ütles režissöör. „Pärast filmi tegemist mõistan ma ka ise paremini, mis Venemaal toimub, miks inimesed toetavad valitsust ja poliitsüsteemi, mis tegutseb nende ja nende laste vastu.“

"Surematu" on vene režissööri Ksenija Ohhapkina ja produtsent Riho Västriku ning stuudio Vesilind teine koostööprojekt.

Teine Eesti film, Martti Helde  mustvalge mängufilm "Skandinaavia vaikus" võitis Europa Cinemas Label auhinna, mis antakse välja Berliini, Veneetsia, Locarno, Cannes'i ja Karlovy Vary filmifestivalidel. Auhind on ellu kutsutud eesmärgiga suurendada filmide nähtavust ja levi.

“Mul on eriliselt hea meel, et Skandinaavia vaikus on alustanud oma festivalide teekonda sellise tunnustusega. Europa Cinemas Label award on kvaliteedimärk, mis aitab meie filmil levida ning jõuda rohkemate vaatajateni. See on oluline nii meie filmile aga ka Eesti filmile tervikuna.” märkis Helde.