Kuidas teha maailmale tiir peale ja leida endas armastus, seda teab maailmarändur Elsa SaksFoto: Erakogu
Puuduta mind
7. juuli 2019, 10:35

„PUUDUTA MIND“ | Kuidas teha maailmale tiir peale ja leida endas armastus, seda teab maailmarändur Elsa Saks (6)

Kuidas teha maailmale tiir peale ja leida endas armastus, seda teab maailmarändur Elsa Saks. Elsa ütleb, et nägi valgust 1985. aastal ja tunnid hiljem kohtas pimedust, kui jäi orvuks.

Kaheksa aastat lastekodus kasvatas hirme ja lukustas keha enne, kui ta perre maandus. Ta lendas valus. Hõljus segaduses. Lõpetas kooli. Läks tööle. Hankis kodu. Aga miski ei aidanud. Ja nii jättis ta kõik, et leida elu mõte. Kõigepealt reisis ta üle merede ja maade rahaga. Seejärel rahata, viis aastat ja kopikatega 33 riiki. Nelja maailmajakku.

Elsa, osaled juuli lõpus toimuval Haapsalu joogafestivalil, kus räägid enda avamisest, armastusest ja aususest. Kui raske on olla enda vastu aus ja rääkida oma lugu?

Elu on näidanud, et ausus enamjaolt on - aga ei pruugi olla - hirmutav. Minu ausus ja minu lugu on põimunud teiste lugudega. Kui jagan ausalt, siis laike ma ei kogu.

Umbes kaks aastakümmet tegin otsuseid lähtuvalt sellest, kuidas teised reageerivad: mida nad mõtlevad, kuidas nad end tunnevad ja mida nad teevad. Kui ausaks ma jään. Kui maskita elan. Kui ütlen, mis keelel. Kui teen, mis soovin. Kui valin end, mitte teisi. Kus mu teod ja sõnad paitavad mind ja kutsuvad välja aususe me kõigi sees.

Aga valisin teised. Tundsin, kuidas hülgasin end. Iga päev. Iga hetk. Koorem läks raskeks. Proovisin ausust, mis näis hirmutav. Kergus ujus ellu. Nägin, kuidas samm sammult ausus avas uue maailma mu enese ees. Tunnen endiselt hirme aususe ees, aga astun julgelt hirmudesse, sest tean, nii ei hülga ma end. Nii hoian ma end. Nii hoian ka teisi. Ja kutsun välja aususe ka teiste sees.

Ausaks jäämine küsib julgust. Ja mu ausus, see ei meeldi kõigile. Saladused kooruvad ja on kartus, kuidas teised meid näevad. Mis teised meist mõtlevad. Mida teised meist arvavad. Iga päev riskin julgelt - kas mu sõbrad ja pere suhtlevad minuga, kui ausaks ma jään?

See on risk väärt elamist. Mu suhted on paremad kui eales varem. Kvaliteetsemad. Südamlikumad. Hingelisemad. Sügavad. Kui tunnen raskust aususe ees, siis kuulen, kuidas elu laulab mu kõrva sisse, et ausus toob kergust. Astu julgelt oma hirmude sisse. Ja tunne vabadust, mis alati sinuga. 

Mul puudub kontroll, kuidas teised reageerivad. Mis elu toob. Aga mul on kontroll, et valida end. Iga päev. Iga hetk. Nüüd ja igavesti.

Milline on sinu elu kõige valusam kogemus ja mida see õpetas?

See, et hülgasin end ikka ja jälle. Aastakümneid. Lõputult. Teadmatult. Tahtsin olla meele järgi kõikidele. Olla keegi, kes ma ei ole. Aga tänu sellele olen täna siin. Räägin avatult. Jagan ausalt. Kutsun teisi avatusse. Oma aususesse. See on parim kink, mis elu kinkinud mulle. Parim kink, mida jagada teistega. Ma ei muudaks miskit. Näen selgelt, kuidas mu kõige valusamad hetked on mu elu suurimad kingid. Kõik on mind aidanud. Ja kõik on mind aitamas siin.

Kui räägid armastusest, siis mida see tunne sinu jaoks endas hõlmab?

Avatust. Kergust. Rahu. Üks valik korraga südamerütmis julgelt aususe ees. Kas armastus teeb haiget? Ei, armastus ei tee haiget. Enda hülgamine teeb haiget.

Palun jaga kogemusi kõige ekstreemsematest olukordadest, mida oled näinud või kogenud.

Inimloomus kipub automaatselt mõtlema füüsilisele ekstreemsusele. Aga on olemas ka emotsionaalne, vaimne, spirituaalne ja energeetiline ekstreemsus. Näen, et kõik algab emotsionaalsest rahulolematusest. Ja kõike seda arvesse võttes näen, et kõige ekstreemsem olukord on võitlus, võiks isegi öelda verine sõda me meele ja südame vahel, mis peegeldub välja füüsilises, emotsionaalses, vaimses, spirituaalses ja energeetilises kehas. Meie kehas.

Ma kuulen ja näen ja tunnen seda kõikjal. Suhetes. Peredes. Tööl. Reisides. Meedias. Poliitikas. Sõdades. On õigustamist. On süüdistamist. On võitlus. See nimekiri on lõputu. Avalik ja privaatne. Siin ja seal. Igas kultuurikihis.

Ma olin vägivaldses sõjas oma meele ja südamega. Aastakümneid. Hülgasin end. Mu teejuht ema hülgas end. Maailm hülgab end. Aga aeg on tulnud, et valida end.

Oled maailmarändurina näinud nii palju ja suhelnud sedavõrd paljude inimestega. Mida ütled meie maailma kohta? Kus oleme ja kuhu suunas liigume?

Oleme muutuste ees. Ja muutuste sees. Näen ja tunnen, kuidas globaalsed ja kohalikud sündmused, mis maailmas hetkel aset leiavad, ütlevad selgelt, et vali end. Hoida end. Õpi hingama muutuste ees ja muutuste sees. 

Kuulen ja näen ja tunnen, kuidas lootus on hõrk ja hirm on suur. Kuidas reageerime füüsiliselt, emotsionaalselt ja vaimselt. Kuidas plahvatame, kui vaja. Kuidas hülgame end muutuste ees. Muutuste sees. Suund on selge. Muutused kutsuvad meid valima end, hoidma end, kus lootus on sogane teadmatuse ees.

Kus paneme usu, oma uskumuse endasse. Lootus on siin. Selle vägi on toetav
muutuste ees. Muutuste sees. Küsimus on lihtne: kas astume teadmatusse, kus valime end, hoiame end, muutuste ees, muutuste sees?

Mida oled nendel rännakutel õppinud enda kohta?

Ma ei ole miskit valesti teinud. Mu mõtted on okei. Mu tunded on okei. Mu lugu on okei. Kõik, mis juhtus, juhtus. Ma ei ole miskit valesti teinud. Kõik on okei.

Kus saame sinu teekonnal silma peal hoida?

Teen projekti Loveorfear.co, kus õpin ja kirjutan, kuidas hirmud õpivad armastama. Mul puuduvad vastused, aga mul on lood, ausus ja julgus, kus valin end ja kutsun teisi valima sama.

Sind kutsuti esmakordselt esinema tänavusele Haapsalu joogafestivalile. Mida esimesena mõtlesid, kui said sinna kutse?

Ujusin ebakindluses. Mina, kes olen mina? Mida mul jagada on? Nägin selgelt, et hirm on jagada oma inimlikkust siin metsikus, ilusas elus. Maskita. Avalikult. Ja julgelt. Hirm, et sõnad ei jookse, kui rahvas on ümber. Hirm, et emakeel piirab mu mõtteid, mu lugusid. Hirm, et lihtsus ei kõneta kuulajaid. Aga kogemus ütles, et mine sinna, kus on kõige suurem hirm. Mine julgelt. Riski, kaotada pole miskit.

Haapsalus 27.-28. juulini peetaval Joogafestivalil astub Justin Michael Williamsi, Ananda Dasi, Hedvig Hansoni, Aigi Vahingu ja Peep Vainu kõrval üles maailmarändur ka Elsa Saks.