Foto: Tiina Kõrtsini
Laulu- ja tantsupidu
3. juuli 2019, 22:37

GALERII | Laulu- ja tantsupeotuli jõudis Pika Hermanni torni

Nüüdseks on laulupeotuli läbinud pea 4200 kilomeetrit ning lõpuks jõudis see ka pealinna. Kui muidu selle kuu aja jooksul, mil tuld on käest-kätte antud, on pigem kõik hästi läinud, siis paar raskust on ette tulnud. Täna õhtul jõudis tuli "Ringvaate" stuudiosse ning hilisõhtul tõusis ka Pika Hermanni torni.

„Gaasiga on läinud jah kehvasti, sest esialgne arvestus kippus väikses jääma. Kõik üritused võtsid rohkem gaasi, kui olime planeerinud,“ selgitab tulemeeskonna liige Jaak Kortel saates „Ringvaade suvel“. Kuid sellegipoolest oli meeskonnal piisavalt varusid, et kriitiline olukord üle elada.

Kõige kriitilisemad olukorrad olid merereisid, kus oli tugev tuul. „Suure laeva peale me tõrvikuga tuld ei võtagi, seal on ainult laternas,“ ütleb Kortel põhjenduseks tuuleohutuse, sest tõrviku lahtine tuli võib midagi süüdata.

Tänavu aasta lennukiga tuld ei transporditud. „Aga põhimõtteliselt sai kõik muud vahendid läbiproovitud – mootorratas, tasakaaluliikur, rullsuusad, puusuusad,“ loetleb Kortel. Ka hobuse seljas veeti tuld, kuid kuna tuli susiseb suurema leegiga, mida hobused pelgavad, siis pigem eelistatakse seda varianti mitte kasutada.

Tuli kaalub neli ja pool kilo, mille peale ütleb Kortel, et selle pikemalt kandmine nõuab head füüsilist vormi.

Laulu- ja tantsupeo tuli jõudis Pika Hermanni torni 3. juuli hilisõhtul, enne mida toimus väikene kontsert Georg Otsa nimelise Tallinna Muusikakooli hoovis, ning tuletorni saabub 6. juulil enne esimest kontserti. „Mina meeskoorilauljana ütlen, et see on sajandi sündmus. Sellist kindlasti vast rohkem ei tule. Kui sellist võimalust pakutakse, oleks väga häbi sellest ära öelda,“ ütleb Jaak Kortel.