Henri LaumetsFoto: Erakogu
Inimesed
3. juuli 2019, 16:52

Endist ilmapoissi Henri Laumetsa saab nüüdsest rohkem kuulda kui näha (9)

ERRi endine ilmateadustaja Henri Laumets on tagasi kümnekuuselt Uus-Meremaa reisilt ning juulikuust võib kunagise teletöötaja häält kuulda hoopis raadios Elmar.

"See oli eneseleidmise aeg," võtab Henri kokku reisi Uus-Meremaale. Ületöötamisest avameelselt rääkinud Laumets tunnistab, et töötas enne reisi kahes kohas ja aeg iseenda jaoks praktiliselt puudus. "Uus-Meremaal oli aga vastupidi: vaba aega oli väga palju ja sai tegeleda kõige meeldivaga," mõtiskleb Henri. "Kevadel, vahetult enne tagasitulekut, hakkasin mõtlema sellele, et kui tagasi Eestisse jõuan, ei taha ma olla tööl kui hamster hammasrattal.

Eestisse tulles oli laual mitu tööpakkumist. Kuna Tartu on mehele südamelähedane, võttis Henri vastu Raadio Elmari peatoimetaja Mari-Liis Männiku pakkumise liituda Tartus asuva raadio meeskonnaga. 

Uus-Meremaa muutis mõttemaailma

Kümme kuud kodust eemal olles sai Henri mitmed asjad enda jaoks selgeks mõelda. Näiteks selle, et tööga ei peaks mitte keegi end ära tapma. "Tuleb võtta aega iseenda jaoks ja leida vähemalt kord nädalas midagi sellist, mida argipäeval ei tee," lausub Henri. "Uus-Meremaal oli selleks reisimine ja matkamine, aga seda saab teha ka siinsamas, kodumaal."

Võõrsil olles sai mehele veel selgeks, et ta ei soovi teha nii-öelda pendelrännet. Enne Uus-Meremaale minekut elas Henri Tartus, aga käis igapäevaselt tööl Tallinnas. "See oli minu üks kindlatest eesmärkidest, et kui tulen tagasi, siis jään ühte linna."

Suvel püüab värske raadiohääl käia tihedamini trennis ning on võtnud eesmärgiks iga päev ujumas käia - seni on see õnnestunud. "Kõik tuleb välja, kui võtad lihtsalt aega enese jaoks," lausub Henri lihtsalt. 

Raadios Elmar on Henri ametlikult tööl esimesest juulist, aga "töövarjuna" on ta  kogenud saatejuhtide kõrval olnud juba paar nädalat. "Eetrisse ei länud, õppisin pulti ja programme," räägib ta.

"Proovin enda ja peatoimetaja jaoks erinevaid saateid. Iga päev ei hakka ma eetris olema, praegu on mul õpiperiood, et asju selgeks saada," selgitab Henri.  Septembrist alates on Henri täiskohaga saatejuht. "Milline saade siis tuleb, seda näitab suvi;  mis mulle sobib ja meeldib. Kõik aspektid võetakse arvesse."

Henri jaoks on raadio tööalane edasiminek. "Kui eelnevalt tegin ilmateadet, oli see üsna ühelaaadne tegevus. Raadios on tegevused palju laiemad: teen intervjuusid, suhtlen raadiokuulajatega."

Mehele on antud vabad käed katsetada ja proovida. "Keegi ei ole midagi näidanud, et tule tee intervjuu ja need on küsimused." Seepärast näeb Henri tuleviku mõttes palju enesearengut. "See on elukool. Leian, et sellel tööl on mulle palju pakkuda. Kui teles tuleb infot edasi anda nii pildi kui heli näol, siis raadios kaob pildi toetav pool ära ja ma pean heli kaudu raadiokuulajani jõudma."

"Millegi hulluga ei ole hakkama veel saanud," naerab Henri. Küll aga on Henri tuttav saateapsudega, mida teised on teinud. "Tegijatel juhtub," ütleb ta. "Mul on nii lühike ajaperiood olnud, et küll jõuab veel. Tele õpetas mulle, et tehnika saab alt vedada ja kindlasti juhtub seda ka raadios. See on sada protsenti kindel."