Foto: Kuvatõmmis/ https://vimeo.com/345313337?fbclid=IwAR04ARMwjxjo0fqY3fc7OoqEOCqwoBNvSIdUCsyMdEfNJiHDk_OtNpjoMjk
Üritused
3. juuli 2019, 09:56

EMOTSIOONIROHKE NÄITUSE AVAMINE! Kunstnik kooris end paljaks ja kattis häirivad teosed kinni (181)

Kunstinäituse avamiselt võib oodata kõike, ka pöörast performance’it, kuid seda, et keegi kleidi seljast viskab, end paljaks koorib ja siis palja ihuga maale katma hakkab, ilmselt ei oota keegi. Aga just see juhtus möödunud laupäeval, kui Pärnus avati näitus „Naine ja Naine”.

Feministlik kunstnik ja aktivist Mare Tralla jaoks ületas näitus igasugused piirid. „There is nothing, which can be used to excuse sexism (Pole midagi, mis õigustaks seksismi – toim.)

„Ma olin neid töid nähes väga tige ja kurb,“ ütleb Tralla. „Oli tunne, et mitte millestki pole aru saadud, räägi ükskõik kui palju,” sõnas Tralla Eesti Ekpressile.

Nagu kulutulena internetis levivast videost on näha, et pärast seda, kui Tralla näituse avamisel kleidi seljast viskas, jalutas ta teise näituse ruumi ja kattis häirivad pildid riidetükkidega, millele olid kirjutatud erinevad sõnumid. Näiteks, „„Aga ta ei mõelnud seda nii,” ei ole vabandust seksismile.” või „„Aga ta on hea mees” ei ole vabandus seksismile.”.

Tööde autor, Marko Mäetamme, sõnab juhtunut kommenteerides üllatunud häälel Ekspressile, et ei osanud Tralla nii valulist reaktsiooni ette kujutadagi: tema plaan olnud vaid „naise ultimatiivse paueri kujutamine ja seda mittes kriitilises mõttes, vaid konstateerivalt“.