Merlyn UuskülaFoto: Erakogu
Inimesed
2. juuli 2019, 17:13

MINU LAULUPIDU | Merlyn Uusküla: 13aastasena olin üliõnnelik, kui sain esineda koos Pirjo Levandiga

Lauljanna Merlyn Uusküla peab laulupidu üheks olulisemaks sündmuseks eestlaste kultuuriloos. Oma esimest laulupidu 1993. aastal meenutab 35aastane lauljanna kui üht esimest ja suurimat esinemist.

"1993. aasta laulupidu oli märgiline ja taasiseseisvunud Eesti esimene laulupidu. Ettevalmistused selleks suursündmuseks algasid juba kooridel varakult. Sellest räägiti meedias ja igalpool väga palju," räägib lauljanna.

Merlynile meenub, kuidas laule harjutati juba kooliaasta alguses ja oldi suure ootuses. "Repertuaar tuli endale korralikult selgeks teha, et ikka laulma pääseda koorina." Merlyn esindas sellel aastal Tallinna 4. Keskkooli, kus ta õppis ja esines mudikaskoorikoosseisus.

Talle jääb eluks ajaks meelde ka 1997. aastal toimunud VIII Noorte laulupidu. Lastekooride kavas kõlas seal muu hulgas laul "Do-re-mi" Richard Rogersi armastatud muusikalist "Helisev muusika", mida dirigeeris kooristuudio "Ellerhein" lastekoori pikaajaline dirigent Anneli Mäeots.

Solistina astus üles sopran Pirjo Levandi ning üheks temaga koos esinenud lapseks oli Mäeots valinud julge ja hakkaja "Ellerheina" kasvandiku Merlyn Uusküla. Tol ajal 13aastane Merlyn oli selle üle äärmiselt õnnelik. "See oli ikka väga uhke tunne. Ootasin seda esinemist nädal aega," naerab ta.

Milline laul teeb aga südame õrnaks? ""Eestlane olen ja eestlaseks jään"," vastab Merlyn. "Arvan, et just see tekitab laulupeol kõige soojema ja rahvuslikuma tunde."