Pererühmade tantsuproov Kalevi staadionilVideo: Erki Pärnaku
Inimesed
1. juuli 2019, 19:17

ÕL VIDEO JA FOTOD | Vahva! Tänavu tantsivad tantsupeol ka pered (3)

Tänavu saavad tantsupeole rahvariided selga panna perekonnad, kellel on võimalik esmakordselt tantsida kõik koos Kalevi staadionil. „On mõned grupid, kus on kaks erinevat rühma kokku pandud, kuid enamjagu tundub, et gruppides on ikkagi päris pered koos,” ütleb pererühmade liigijuht Kalev Järvela.

Pererühmad on rühmad, mis on mitmest perest moodustatud. „Neli paari moodustavad emad ja isad ning lastest tuleb kaheksa paari,” ütleb Järvela ning lisab, et talle tundub, et enamikes gruppides on päris pered koos.

Idee kaasata pererühmad sai alguse tantsupeo pealavastaja Vaike Rajastelt. „Paljud koolid on maakohtades liiga väiksed. Pole piisavalt palju lapsi, et rühmi kokku saada ja sama on ka täiskasvanutega – pole piisavalt palju tantsijaid,” vastab Järvela. See on ka põhjus, miks võeti vastu otsus, et pererühmadesse ei saa kandideerida Tallinnast ega ka Harjumaalt pärit tantsijad, sest pealinnas on tantsijaid küll ja veel.

Kaks rühma on ka väljaspoolt Eestit – üks Soomest, teine Inglismaalt ning nemad tegid oma ülevaatluse video teel. Ilmateade lubas küll proovide nädalaks vihma, kuid esimene proov möödus mõnusa ilma saatel. „Ilmaga on vedanud. Ei ole väga palav, ega väga külm. Minu meelest väga hea ilm proovitegemiseks,” sõnab Järvela ning lisab, et proovid on seni hästi möödunud ja on graafikust isegi ees.

Pererühmad tantsivad ühe tantsu, mis on mehe sõnul väga pikk: „See kestab kuus minutit ja koosneb kolmest osast – sisuliselt oleks nagu kolm tantsu.”

Rühmatunnid olid alguses kaootilised

Inglismaalt pärit pererühmal võttis ettetantsimise filmimine paar tundi aega. „Meil olid kaadritaga lapsi, kelle tõttu juhtus meil palju äpardusi – kes laulis, kes ajas kaameranupud segi ning seepärast pidimegi mitu korda filmima,” ütleb Inglismaa pererühma juhendaja Marje Remmet.

Kuna tegu on Londoni-Eesti rühmaga, siis Marje arvates oli juhendamine paras väljakutse. „Alguses olid rühmatunnid väga kaootilised. Tundus raske ka see, et sul on rühmas nii palju erivanuses lapsi ja pealekauba veel emad-isad. Aga iga tunniga suurenes see rühmatunne ja kõik loksus iseenesest paika.”

Marje sõnul läksid neil ettevalmistused hästi ja need olid väga lõbusad. „Esimest korda saime kõigile rahvariided selga. Enamus lastest ja ka täiskasvanutest polnud too hetk kunagi varem rahvariideid näinud, katsunud ega proovinud.”

Kohal ka inglanna, kelle mees on eestlane

Mariami jaoks on see esimene kord tantsijana ning tema jaoks on väga oluline, et tema lapsed hoiaksid kontakti enda juurtega. „Mu mees on eestlane, mistõttu on lapsed pool-eestlased. Ja ma leian, et idee siin osaleda on tore. Eriti suured tänud Marjele, kes süstis meisse entusiasmi.”

Küsimusele, kas ka järgnevatel aastatel osaleb pererühmi, vastab Järvela, et kõik oleneb järgmise peo pealavastajast. „Oleneb, kas tema näeb oma lavastusplaanis pererühmadele kohta või ei.”